Elisabeth Anderberg: ”Jag älskar också mig”

”Jag älskar också mig. Det är så genialt. Speciellt när det blandas med: Jag ska bajsa på din fis.”
Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Växjö • Publicerad 8 mars 2023
Elisabeth Anderberg
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

(Denna krönika publicerades första gången 20 februari 2017)

Min systers barnbarn står med små tofsar i håret, lite sylt runt munnen och sina kläder har hon valt med omsorg. Allt hon tycker om på en och samma gång. Skit i om det passar ihop, hon tycker ju så mycket om allt var för sig.

Hennes mamma ser på henne med ett värkande modershjärta och säger: Jag älskar dig. Flickan vänder sig om och svarar med en förträfflig säkerhet: Jag älskar också mig!

Joline som krönikan handlar om.
Joline som krönikan handlar om.Foto: Elisabeth Anderberg

Jag vill ta en del av den säkerheten och stoppa ner den i en burk. Burken kommer jag att förvara på en säker plats och plocka fram vid de tillfällen då hon glömmer bort det där med att älska sig själv. De dagar då hon väljer kläder efter vad andra har sagt ska passa ihop mer än vad hon själv tycker om.

När hon sväljer sina egna åsikter för att hon helt enkelt inte orkar ta striden. Då vill jag vara där med burken och strö hennes innersta säkerhet över henne. Låta det sakta singla ner över henne likt glitter så att hon reser sig upp och tar fajten.

En dag kommer hon att förstå att hon kommer få lägre lön än många andra bara för att hon är just hon. Hon kommer att inse att tiga är guld när den manliga chefen ser sina kvinnliga anställda som en löneförmån. Hon vet att när hon säger ifrån anses hon inte stark, hon blir en bråkstake.

När hon får dessa insikter kommer jag snabbt att vara där med burken. Hon kommer få hälla i sig säkerhet och likt Bamse med sin honung göra sig stark inför varje situation. För däremellan, älskade du, får du lov att vara svag.

Jag vill att du ska fortsätta älska dig. Ta hand om dig, tro på dig själv och hitta tillbaka till när du stod där som treåring och visste precis hur du ville ha allt.

Tyvärr kommer kvinnor omkring dig att uppmana dig till att kämpa när du är svag och tagga ner när du är stark. De kommer tycka att du är för mycket, för lite och ger sig inte förrän du är lagom.

Men då kommer jag igen med burken som du får ta dig en slurk ur. Styrkan du får i dig blir som att dricka vatten ur en visdomskälla. Du kommer förstå att du är den enda som kan veta vad som är lagom för dig.

Jag blir varm i hjärtat när jag hör de där orden. Jag älskar också mig. Jag ser på dig och ett litet hopp växer fram. Kanske är du den som lyckas hålla fast vid det hela livet. Genom allt du kommer gå igenom. Kanske är du den som kommer att lära din lillasyster detsamma.

Jag älskar också mig. Det är så genialt. Speciellt när det blandas med: Jag ska bajsa på din fis.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.