Annons

”Jag vill att mamma får ett drägligt liv”

– Min mamma har inte ett drägligt liv.
Det säger Anette Hermansson vars mamma Svea bor på äldreboendet Tellusvägen i Växjö. Flera gånger har Svea skickats ensam i ambulans från boendet vid sjukdom och olyckshändelser.
Växjö • Publicerad 3 december 2010
Svea Hermansson bor på Attendo Cares boende på Tellusvägen i Växjö. Hennes dotter Anette är inte nöjd med vården mamman får.Foto: Jan Stenqvist

Sedan tre år bor Anette Hermanssons 87-åriga mamma Svea på äldreboendet Tellusvägen på Evedal som drivs av Attendo Care. Svea har haft stroke nio gånger och två hjärnblödningar. Hon sitter i rullstol men kan gå med rollator om någon går bredvid. Den senaste stroken orsakade enligt dottern att Svea blev dement. Efter att hon bott tillfälligt på korttidsboendet Violen var Svea Hermansson en av de första som flyttade in på Tellusvägen i januari 2008.

Anette Hermansson är kritisk till den vård som hennes mamma får. Hon berättar hur Svea ramlat flera gånger och hur hon skickats i ambulans. Ensam, utan personal.

Annons

– Det är ständigt underbannat på Tellusvägen. Förra året satte de mamma på en pinnstol i köket, då tog hon spjärn mot bordet, ställde sig upp och gick längs med en fönsterkarm. Hon kan gå men hjärnan hänger inte med. Sedan ramlade hon och fick åka ensam i ambulans till lasarettet. Den gången bröt hon inget utan blev bara öm.

Det är inte enda gången Svea Hermansson fått åka själv i ambulans från Tellusvägens äldreboende till Centrallasarettet.

På den rullstol som Svea Hermansson sitter i finns ett plastbord fastsatt så att hon inte ska resa sig. I somras lyckades Svea med hjälp av fötterna rulla rullstolen in i sitt rum.

– Sedan hade hon ramlat ur stolen. Personalen ringde mig klockan nio den kvällen och berättade att mamma slagit nacke och rygg och att de skickat henne ensam i en ambulans till lasarettet. Jag blir vansinnig varje gång.

Anette Hermansson kastade sig i bilen i hemmet i Nybro, körde de åtta milen till Växjö och akuten. Hon berättar hur Sveas nacke fixerades i en krage och att hon skickades till röntgen.

– Mamma hade fått en kotkompression. Klockan tre på natten skickades hon med ambulans till Tellusvägen. Jag sov på hennes soffa den natten.

Anette Hermansson berättar att hon gång på gång ställt krav på cheferna på Tellusvägen:

– De har bett om ursäkt och sagt att det inte ska ske igen.

Men så sent som i onsdags skickades 87-åriga Svea Hermansson återigen till lasarettet, ensam i en ambulans.

– Då hade hon bröstsmärtor. De ringde mig klockan sju på morgonen. Jag sa att jag blivit lovad att mamma inte skulle åka ensam.

Annons

”Det vet vi inget om”, fick Anette Hermansson till svar.

– När jag kom dit hade mamma åkt i ambulansen i bara nattlinnet. Inga strumpor, ingen tandprotes, inga glasögon. Några papper hade hon inte med sig heller.

– Jag vill inte att min mamma ska dö ensam, jag kommer alltid för hennes skull. Hon har bara mig.

Anette Hermansson säger flera gånger att personalen på Tellusvägen gör vad de kan, det är ledningen hon är kritisk till.

Hon berättar också hur hennes mor vid ett tillfälle ramlat ur sängen och fått hjärnskakning. Hur hon legat i nerkissade blöjor efter natten, trots att hon har rätt till tillsyn fyra gånger per natt samt blöjbyte. Att hon också haft många urinvägsinfektioner.

Själv mår 55-åriga Anette Hermansson dåligt av det som händer hennes mor. Oron är stor, det finns ingen trygghet.

– Jag är stressad. Jag har själv fått åka till hjärtintensiven i Kalmar. Jag håller på att ta slut själv.

Vad önskar du skulle hända?

– Att det ska vara mer personal och att de ska följa med i ambulansen vid sjukdom. Mamma ska inte heller behöva ligga i kiss på morgonen.

– Jag vill att någon ska ta ansvar och att mamma får ett drägligt liv.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons