Annons

Jägare fick rätt i avtalstvist

Fastighetsägaren tyckte att jaktarrendatorerna planterat för lite skog. Kvinnan drog därför jägarna inför rätta men Växjö tingsrätt anser inte att hon lyckats styrka sitt påstående.
Växjö • Publicerad 9 december 2010

De båda jägarna från Lammhult har under flera år arrenderat småviltsjakten på den aktuella kvinnans skogsfastighet. Under åren 2003–2006 fanns ett skriftligt jakträttsavtal som fastslog att arrendet skulle betalas i pengar samt vid behov en dags årlig skogsplantering per person. Under de senaste åren har avtalen varit muntliga, men med samma innehåll.

Under jaktåret 2009/2010 utökades skaran jägare med ytterligare två personer som dock inte blev stämda i det aktuella tvistemålet. När det var dags för plantering kopplade fastighetsägaren in Södra som meddelade att de fyra jägarna skulle plantera drygt 7 000 plantor.

Annons

Jägarna kontaktade kvinnan och framhöll det orimliga i att var och en skulle kunna plantera 1?800 plantor på en dag. De erbjöd sig enligt egen uppgift att plantera 4 000 plantor, vilket motsvarade ungefär en dags arbete för de fyra jägarna.

Erbjudandet godtogs dock inte av fastighetsägaren som sade upp jaktarrendet och gav planteringsuppdraget till andra. Kvinnan ansåg att jägarna var skyldiga henne flera planteringsdagar för tidigare år eftersom det inte gick att plantera direkt efter stormen Gudrun.

Fastighetsägaren påstod att de två ursprungliga jägarna gjort sig skyldiga till kontraktsbrott och krävde 20?000 kronor i ersättning, kostnaden hon haft för att anlita de andra plantörerna.

Tingsrätten fastslår i tvistemålsdomen att kvinnan inte lyckats styrka att fyra män skulle kunna plantera drygt 7?000 plantor på en enda dag. Dessutom anses inte jakträttsavtalet visa att fastighetsägaren har rätt att tillgodoräkna sig arbetsdagar från tidigare år.

Jägarna framhöll det orimliga i att var och en skulle kunna plantera 1?800 plantor på en dag.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons