Annons

Jan-Olof Johansson ny biskop

Med 60 procent av rösterna har domprost Jan-Olof Johansson valts till ny biskop i Växjö stift.
– Jag är mycket glad över det förtroende som visats mig och jag känner stor lust att ta mig an uppdraget som biskop. Jag gör det med stor respekt och ödmjukhet med Guds hjälp, säger Jan-Olof Johansson i en första kommentar.
Växjö • Publicerad 30 augusti 2010
Foto: 

Det var med god marginal som Jan-Olof Johansson röstades fram till biskop av de 639 präster, diakoner och förtroendevalda. Redan vid nomineringsvalet i juni fick Jan-Olof Johansson 44 procent av rösterna.

Reglerna säger att om en kandidat får mer än hälften av rösterna behövs det ingen andra valomgång. Det är bara andra gången som ett biskopsval avgjorts i en första omgång, 2007 valdes Antje Jackelén till biskop i Lund i första omgången.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan ska den nye biskopen så snart som möjligt besöka församlingarna i stiftet för att träffa medarbetare och höra vad de tycker är viktigt inför framtiden.

– Det är en förmån och stort att få vara biskop, inte minst i detta kyrksamma stift med många och goda traditioner. Det gäller att ta till vara på alla goda krafter och djupa engagemang som finns i församlingarna, säger Jan-Olof Johansson.

Så här fördelade sig rösterna enligt det preliminära resultatet:

382 röster (60 procent): Jan-Olof Johansson, domprost i Växjö

78 röster (12 procent): Per Eckerdal, teol doktor och styrelseordförande för Bräcke Diakoni i Göteborg

67 röster (11 procent): Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet

64 röster (10 procent): Lisa Tegby, kyrkoherde i Ålidhems församling i Umeå och kontraktsprost

45 röster (7 procent): Dag Sandahl, docent och komminister i Nordölands församling

Biskopsvigningen sker i Uppsala domkyrka den 21 november. Jan-Olof Johansson blir Växjö stifts 58:e biskop och efterträder biskop Sven Thidevall.

I valet deltog 639 personer, 94 procent av de röstberättigade. Tre av rösterna var ogiltiga.

Annons

Om Jan-Olof Johansson

Jan-Olof Johansson föddes 1948 i Lekeryd i en predikantfamilj i Svenska Alliansmissionen. Han är uppvuxen i Skillingaryd, Aneby och Nässjö. Sedan 1976 är han gift med Anna, fritidspedagog, och har tre barn i åldrarna 33, 30 och 28 år. Förutom teologiska studier har han bland annat en fil kand i beteendevetenskapliga ämnen, en förskollärarexamen och ledarskapsutbildningar. Han prästvigdes i Växjö 1980 och fick tjänst som pastorsadjunkt i Sävsjö och Hjärtlanda församlingar. Han var stiftsadjunkt i Växjö 1981-1989, därefter kyrkosekreterare och stiftsprost i Växjö fram tills han blev domprost i Växjö 2006. Sedan 1995 är han extra ordinarie hovpredikant.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons