Annons

Joacim Benes mister alla uppdrag

I fredags skrev Joacim Benes ett nedvärderande inlägg på Facebook om tiggare i Växjö. Nu har han fått lämna alla sina förtroendeuppdrag, både inom RFSL Kronoberg och i Moderaterna i Växjö.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2014

På fredagskvällen kom ett pressmeddelande från Moderaterna i Växjö där de meddelade att Joacim Benes lämnar alla sina politiska uppdrag för partiet.

”Jag ångrar mig djupt och skäms för vad jag skrev. Det är bland det dummaste jag gjort i hela mitt liv, och det får jag nu ta konsekvenserna för”, står det bland annat i pressmeddelandet.

Annons

Joacim Benes har haft politiska uppdrag för Moderaterna sedan 2007, och den senaste perioden varit ersättare i både överförmyndarnämnden och gymnasienämnden.

– Det här tar vi definitivt avstånd ifrån. Det hör inte ihop med moderaterna, säger Anna Tenje (M) som är förbundsordförande i Kronobergs län.

När Smålandsposten på lördag förmiddag fick kontakt med Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande på RFSL, hade de kommit fram till samma beslut.

– Jag pratade med Joacim Benes i morse och vi är överens om att han ska lämna sina uppdrag inom RFSL.

– Denna typ av uttalanden är inte förenligt med RFSL:s värdegrund, vår uppförandekod och vår antirasistiska hållning. Han avgår direkt och styrelsen i Kronoberg träffas i veckan för att utse en ny ordförande, säger Christian Antoni Möllerop.

Det Joacim Benes skrivit på Facebook om några tiggare i Växjö är bland annat: ”dom är ett skam för landet de kommer ifrån och sabbar för de som faktiskt behöver hjälp. Fyyy era parasiter ...” och ”Jag är inte svensk och har inte så bra erfarenhet av cigenare som tror de kan utnyttja ens frikostighet.”

När Smålandspostens reporter första gången frågade Joacim Benes om inlägget, försvarade han sig med att det endast var ett fåtal individer han riktade sin kritik emot; några som skrikit rasist till honom när de inte fick pengar av honom. Och att han absolut inte har något emot tiggare generellt. En version som alltså inte fick något gehör hos varken Moderaterna eller RFSL.

Magnus Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons