Annons

Jurist misstänks för miljonbluff

Brottsmisstankarna mot en jurist i Kronobergs län blir allt mer omfattande. Han har nyligen åtalats för att ha lurat till sig drygt fyra miljoner kronor – förutom bluffen på sex miljoner som han åtalades för redan förra året.
Växjö • Publicerad 7 juni 2014

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom NN missbrukade allmänt förtroende i sin egenskap av jurist" för ett fastighetsbolag, framhåller åklagaren i det senaste åtalet för grova bedrägerier.

Den medelålders mannen har under många år arbetat som jurist och har bland annat drivit en rad mål i Växjö tingsrätt. I november åtalades han för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman.

Annons

Juristen hade själv tagit hand om sex miljoner kronor under sitt arbete som likvidator, ackrediterad av Bolagsverket, i ett fastighetsbolag.

"NN har fullgjort sitt uppdrag som likvidator i egenskap av praktiserande jurist i näringsverksamhet i ett aktiebolag som han själv är styrelseledamot i. Han har genom gärningen ovan i sin yrkesutövning grovt åsidosatt vad som ålegat honom", ansåg åklagaren som krävde ett femårigt näringsförbud.

Rättegången mot mannen i Växjö tingsrätt har inte hållits och nyligen åtalades han på nytt, den här gången för två fall av grovt bedrägeri. Han nekar till alla anklagelser.

Åklagaren påstår att mannen utgett sig för att företräda ett fastighetsbolag och bland annat haft rätt att sälja flera fastigheter samt själv ta emot köpeskillingen. På det sätt vilseleddes bolagets företrädare att skriva under handlingarna och betala in 3,5 miljoner kronor till juristens privata konto. Samma dag förde mannen pengarna vidare till andra konton.

Dessutom åtalas juristen för att inte ha talat om att han aldrig tänkt slutföra två fastighetsköp i Alvesta kommun. Han misstänks på det sättet ha lyckats lura en man att underteckna ett låneavtal på 600 000 kronor som en del av köpesumman.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons