Annons

Kameraövervakning på Krösatågen nekas

Krösatågen har ansökt om kameraövervakning på flera av de sträckor som de trafikerar. Men Länsstyrelsen i Kalmar avslår deras ansökan med motiveringen att det sker för få incidenter.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2014
Länsstyrelsen i Kalmar avslår Länstrafikens ansökan om kameror på Krösatågen. Länsstyrelsen menar att det sker för få incidenter.Foto: Johan Christensen
Länsstyrelsen i Kalmar avslår Länstrafikens ansökan om kameror på Krösatågen. Länsstyrelsen menar att det sker för få incidenter.Foto: Johan ChristensenFoto: 

Länstrafiken i Kronoberg, Bleking, Kalmar och Skåne har gått samman och ansökt om kameraövervakning på vissa av de sträckor som Krösatågen trafikerar. Det handlar om sträckorna Hässleholm – Växjö, Karlskrona – Emmaboda och Emmaboda – Kalmar. Frågan har hanterats av Länsstyrelsen i Kalmar men de avslår nu ansökan.

– Enligt den utredning som gjorts har vi bedömt att övervakningsbehovet inte är större än integritetsintresset, säger Lina Bladfors, på Länsstyrelsen i Kalmar.

Annons

Delar av de sträckor som Krösatågen vill ha kameror på trafikeras även av Öresundstågen. De tågen har kameraövervakning på samtliga tåg och i ansökan visar de olika länstrafikerna att det skett ett stort antal incidenter på den trafiken.

Hur kan det vara tillåtet med kameror på ett tåg men inte på det andra som kör samma sträcka?

– Det är två olika ärenden och två olika bedömningar som gjorts. Det är alltid sökanden som ska visa att det finns ett behov av kameror och på Öresundstågen sker ett stort antal incidenter. Men det skiljer sig väsentligt från Krösatågen där de bara visat på ett par enstaka incidenter, säger Lina Bladfors.

På Länstrafiken i Kronoberg är man skeptisk till Länsstyrelsens bedömning och Clas Carlsson menar att det skett fler incidenter efter att ansökan skickades in.

– Det sker många incidenter på Öresundstågen eftersom det är många resenärer och då måste kraven vara lägre för Krösatågen då färre reser med dem. Det har även skett flera incidenter efter att ansökan skickades in och de fallen känner Länsstyrelsen inte till, säger Clas Carlsson.

Länstrafiken funderar nu på om de ska överklaga eller inte.

– Länsstyrelsen har resonerat på ett sätt och vi på ett annat sätt. Vi fyra som har sökt i hop har nu tre veckor på oss att prata och fundera på om vi ska överklaga eller inte. Kamerorna är en stor trygghet för både resenärer och inte minst för personalen, säger Clas Carlsson.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons