Annons

Kameraövervakning på polisstation överklagas

Datainspektionen har överklagat beslutet att låta polisen få sätta upp en kamera utanför entrén till polisstationen på Dalbo. Senast nästa vecka måste Datainspektionen precisera varför beslutet ska ändras.
Växjö • Publicerad 13 augusti 2014
Polisen på Dalbo vill kunna se om någon står utanför dörren till polisstationen innan de går ut.
Polisen på Dalbo vill kunna se om någon står utanför dörren till polisstationen innan de går ut.Foto: Olof Elfverson

Det blir Förvaltningsrätten i Växjö som så småningom ska avgöra om någon kamera får sättas upp eller inte.

Det var en månad sedan som länsstyrelsen gav klartecken för kameraövervakningen. Övervakningen får ske maximalt tio meter utanför entrédörren och syftet är att förebygga, utreda och avslöja brott. Enligt villkoren kan övervakningen ske dygnet runt, men polisen får inte spela in bilder, ta upp eller avlyssna ljud.

Annons

Anledningen till att polisen vill ha en kamera utanför entrén är för att kunna se besökande som ­ringer på porttelefonen. Men även för att öka polisernas trygghet utanför entrén när de slutar sitt arbetspass.

Redan tidigare har skalskyddet förstärkts genom att krosskydd monterats på fönster. Insynsskydd finns på plats och dess­utom är lokalerna larmade.

Sedan hösten 2013 har det vid flera tillfällen skett skadegörelse på polisens lokaler på Dalbo. Dess­utom har någon skjutit med ett finkalibrigt vapen mot entrédörren och polisanställda som arbetar på Dalbo har vid upprepade tillfällen utsatts för hot. Hoten har formulerats så att anställda känner sig hotade även på sin fritid.

”Länsstyrelsen finner att polismyndigheten mot denna bakgrund visat att det föreligger betydande behov av den ansökta kameraövervakningen”, stod det i länsstyrelsens beslut.

Ett beslut som Datainspektionen har så starka synpunkter på att man väljer att överklaga.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons