Annons

Kameror filmade brutalt överfall

Det brutala överfallet på nattbussen till Lessebo filmades av bussens övervakningskameror. Under fredagseftermiddagen häktades en 43-årig man misstänkt för försök till grov misshandel.
Växjö • Publicerad 1 oktober 2010
Trafikingenjör Anthony Danielsson vid Länstrafiken ansvarar för bussarnas kameror som blir allt viktigare för polisens arbete.
Trafikingenjör Anthony Danielsson vid Länstrafiken ansvarar för bussarnas kameror som blir allt viktigare för polisens arbete.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: 

Enligt trafikingenjör Anthony Danielsson vid Länstrafiken Kronoberg finns det en handfull kameror på bussen där överfallet inträffade. Samtliga kameror fungerade som de ska.

– Kamerorna tar tre bilder per sekund ur olika vinklar för att täcka upp hela bussen. Filmerna har lämnats till polisen, konstaterar han.

Annons

43-åringen som misstänks för överfallet på nattbussen under natten till söndagen begärdes häktad för mordförsök, men Växjö tingsrätt valde att mildra rubriceringen.

43-åringen är på sannolika skäl misstänkt för att ha överfallit en man i 25-årsåldern. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och den misstänkte förnekade brott. Åtal skall vara väckt den 15 oktober.

Bilderna från bussens övervakningskameror blir mycket värdefulla under den fortsatta polisutredningen. Polisen tar allt oftare hjälp av bilder från övervakningskamerorna som nu finns i ett 50-tal av länstrafikens bussar.

– Kostnaden för kamerorna är mellan 40 och 50 000 kronor per buss. Vi har främst riktat in oss på bussarna som kör kvälls- och natturer. Det kan bli kameror i fler bussar så småningom och vi tittar fortlöpande på i vilken trafik bussarna används, säger Anthony Danielsson.

Länstrafikens första bussar utrustades med kameror för omkring två år sedan efter att tillstånden fallit på plats.

– Vi överlämnade många filmer i samband med mordutredningarna och i bland kan polisen konstatera att de eftersökta inte funnits med på bussen. Material från kamerorna har också använts i utredningar om klotter och misshandel.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons