Annons

Katastrofal arbetsmiljö på rättspsyk

Kommunal Kronoberg slår larm om katastrofal arbetsmiljö på säkerhetsavdelningarna 59 och 60 inom Rättspsykiatrin regionkliniken i Växjö.
– Det här har landstingsledningen vetat om så länge och vi har inte sett några åtgärder. Därför är vi tvungna att sätta ned foten, säger huvudskyddsombudet Dan Lundkvist.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2010

Sedan i april i år har Kommunal Kronobergs sektion 17 begärt en åtgärdsplan för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen, utan att de sett någonting. Nu vill fackförbundet ha planen på bordet annars kommer de att kräva en prövning hos Arbetsmiljöverket.

– Det här är avdelningar där vårdtyngden är mycket hög, där hot och våld är en tung post i den psykosociala arbetsmiljön. För mig är det en katastrof när vi får signaler om brister i den arbetsmiljön under ett år och inte upplever att det händer någonting, säger Dan Lundkvist.

Annons

Smålandsposten har under sommaren gjort en större genomgång av regionkliniken och rättspsykiatrin. På avdelning 59 som är en högrisksäkerhetsavdelning med tolv platser uppdelade på tre enheter kunde en patient begå självmord i början av augusti. På säkerhetsavdelning 60 med sex platser för patienter med långa vårdtider finns tre incidenter med olaga hot och misshandel rapporterade sedan förra sommaren.

Men det lilla antalet avvikelserapporter som skrivits och alla de vittnesmål som kommit till fackförbundets kännedom stämmer inte överens.

– Nej, någonstans är det något som inte stämmer. Vi vet att det inte alltid är lätt att tänka på arbetsmiljöfrågor ute i verksamheten, framför?allt inte när man jobbar med det absolut tyngsta klientelet och det kan vara svårt att hinna med dokumentationen. Men då är det upp till arbetsgivaren att påverka.

En förklaring enligt Dan Lundkvist skulle kunna vara att den tillfälliga personalen inte blivit tillräckligt introducerad i arbetet. Smålandsposten kunde beskriva hur det i juni arbetade 59 vikarier och 263 tillsvidareanställda på kliniken. Under semesterperioden växte antalet vikarier till 158.

– Jag har förståelse för att man ibland blir tvungen att lösa saker akut, att se till att det finns personal till vissa arbetspass. Men här har det pågått för länge.

Under onsdagen räknar Dan Lundkvist med att träffa representanter från rättspsykiatrin och landstingsledningen för en genomgång av situationen.

Smålandsposten har inte kunnat nå företrädare för landstinget för en kommentar.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons