Annons

Katolska kyrkan vill ringa i klocka

När katolska kyrkan under 90-talet ville bygga ett klocktorn uppmanades de av kommunala tjänstemän att inte göra det. Det säger företrädare för församlingen.
Nu när den muslimska församlingen fått tillstånd till böneutrop förnyas frågan.
Växjö • Publicerad 11 maj 2018 • Uppdaterad 28 maj 2018
Ingvar Fogelqvist, kyrkoherde i Sankt Mikaels församling i Växjö, berättar att kyrkan nu funderar på att ansöka om tillstånd att ringa i kyrkklockan. Just nu har de inte tillstånd att ringa.
Ingvar Fogelqvist, kyrkoherde i Sankt Mikaels församling i Växjö, berättar att kyrkan nu funderar på att ansöka om tillstånd att ringa i kyrkklockan. Just nu har de inte tillstånd att ringa.Foto: Lars-Göran Rydqvist

UPPDATERAD: Denna artikel är uppdaterad. Tidigare stod det att församlingen hade ansökt om och fått avslag på att ringa i klockan. Det var fel. Någon formell ansökan lämnades aldrig in.

Önskemålet om att få sätta upp ett klocktorn med en klocka väcktes i samband med en större ombyggnad av lokalerna 1993.

Annons

Smålandsposten har tagit del av bygglovet och ritningarna för ombyggnaden, men där finns inget klocktorn med.

– En bygglovsprocess är inte bara själva ansökan utan det är en pågående process. Jag var själv inte med i församlingen vid den tiden men mina företrädare har berättat för mig att vi kallades till ett möte med kommunen, jag tror att det var dåtidens byggnadsnämnd. Då fick vi veta att grannarna hade klagat på klockringningen och att vi uppmanades att ta bort klockan för att inte äventyra hela bygglovet, säger Ingvar Fogelqvist.

Rolf Sällryd, tidigare kommunpolitiker för KD i Växjö och församlingsmedlem, har samma bild av händelsen.

– Vi blev uppmanade att ta bort klockan från ansökan, för att inte riskera hela ombyggnaden, säger han till Smålandsposten.

Även Paul Redmond, kyrkoherde i Växjö 1985-1994 och numera pastor vid Christ the Kings församling i engelska Leeds, bekräftar samma händelseförlopp.

– Vi hade ett möte med kommunen 1993 som jag deltog på. Då framfördes en önskan om att inte ha med klocktornet eftersom flera grannar hade hört av sig och sagt att de skulle störas av klockringningen. Vi blev till och med uppmanade av tjänstemännen att vänta några år tills grannarna hade flyttat, då kanske det skulle vara enklare, säger han när Smålandsposten når honom på telefon.

Under förra veckan har Sankt Mikaels församling tagit nya steg för ett nytt klocktorn.

– Vi har varit i kontakt med kommunen och vi har även bett en firma ta fram ett förslag på hur ett klocktorn skulle kunna se ut. Men först måste vi ha ett bygglov och sedan kan vi diskutera eventuella decibelnivåer med kommunen, säger Ingvar Fogelqvist.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons