Annons

KD fokuserar på mjuka frågor

Kristdemokraterna värnar familjers rätt till självbestämmande om barnomsorg. De lovar också minskade för­skolegrupper, satsningar på läsförståelse i låg­stadiet och utökat stöd till anhörigvårdare.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2014
Kristdemokraterna Olle Sandahl, Camilla Albinsson och Jon Malmqvist väljer att fokusera på de mjuka frågorna i årets valkampanj.
Kristdemokraterna Olle Sandahl, Camilla Albinsson och Jon Malmqvist väljer att fokusera på de mjuka frågorna i årets valkampanj.Foto: Christoffer Nilsson

Kristdemokraterna lyfter fram fem förslag där de anser sig ha störst möjlighet att påverka politiskt.

Familjernas fortsatta rätt att själva välja barnomsorg beskriver Jon Malmqvist, toppkandidat till kommunfullmäktige, som KD:s hjärtefråga.

Annons

– Vi har en tro på människans förmåga att göra egna val. Vi vill delegera ansvar, men vi kräver också att folk tar ansvar ­själva, säger han.

Man föreslår även mindre barngrupper i förskolan.

– Framför allt gäller det åldern 1–3, eftersom forskning har visat att det är viktigt i den åldern med anknytning till vuxna, säger Jon Malmqvist.

Ett tredje förslag är ut­ökat stöd till anhörigvårdare.

– Anhöriga som vårdar närstående kan bli trötta och behöva komma iväg på semester. Då ska kommunen gå in och stötta under tiden så att anhöriga kan känna sig trygga att någon tar hand om ens närstående, säger Jon Malmqvist.

KD vill vidare satsa på läsförståelse i lågstadiet.

– Läsning är nyckeln till förbättrade skolresultat. Vi lovar att ingen ska lämna lågstadiet utan att ha en god läsförståelse, säger Jon Malmqvist.

Slutligen vill partiet se större utrymmen för egna val inom äldreomsorgen, med fler privata och ideella aktörer.

Jon Malmqvist betonar också att partiet nu går till val med ett helt nytt gäng kristdemokrater och säger att det tidigare har varit för mycket fokus på politiker istället för politiken.

Vems ansvar är det?

– Ansvaret ligger på politikerna själva. De har valt att lyfta fram sin person istället för vår politik.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons