Annons

Kinasatsningen har utvärderats

Kinasatsningen av regionförbunden i Kronoberg, Kalmar och Linnéuniversitetet med bland annat ett eget kontor i Shanghai utvärderades av två konsulter. För den ena rapporten betalade Kalmar, för den andra betalade Kronoberg. Båda kom fram till samma sak.
Växjö • Publicerad 28 juni 2014

Drygt 75 000 kronor betalade Regionförbundet Södra Småland för utvärderingen av en del av sin Kinasatsning. Den görs i ett projekt tillsammans med Växjö kommun och Länsstyrelsen i Kronoberg och handlar om att stötta företag i länet med information om den gigantiska kinesiska marknaden och hur det är att göra affärer där.

En månad tidigare fick region­förbundet i Kalmar sin rapport som kostade drygt 100 000 kronor. Även i den utvärderades Kinasatsningen. Nu gällde det båda regionförbundens och Linnéuniversitetets gemensamma kontor i Shanghai och stöttningen av företagen på plats i Kina samt arbetet med att locka kinesiska studenter till Linnéuniversitetet.

Annons

– Till nästa gång ska vi nog försöka göra utvärderingen tillsammans, det är en lärdom vi kan dra. Många företag var med i båda undersökningarna och det märktes på svarsfrekvensen, säger Mattias Nylander, projektledare på regionförbundet i Kalmar.

Därifrån fanns önskemål om en gemensam utvärdering men enligt Mattias Nylander restes krav från finansiärerna i Kronoberg om två enskilda utvärderingar.

– Ibland är de där länsgränserna högre än man tror, säger han.

Regionstyrelsens ord­förande Roland Gustbée (M), är nöjd med att ha fått två rapporter.

– De här projekten har lite olika inriktning och när det är ett delvis statligt projekt så utvärderas de var för sig.

En majoritet av de inblandade företagen är mycket nöjda med Kinasatsningen men mer än tre fjärdelear av företagen från Kronoberg hade redan kontakt med den kinesiska marknaden. Och mer än hälften tycker inte att regionförbundets aktiviteter har varit tillräckliga.

Nu har regionförbundet i Kronoberg bestämt sig för att fortsätta med sitt projekt året ut och Roland Gustbée vill se en förlängning av kontoret i Shanghai. Precis som de båda konsultrapporterna har kommit fram till.

– Tre år är en kort tid för att hinna utveckla affärsrelationerna i Kina och vi skulle nog försöka vilja vara kvar i ytterligare tre år och vi tror att vi ska försöka slå ihop de båda projekten också. Därefter kan det bli fråga om en konsultverksamhet, hittills har det här ju varit gratis för företagen.

”De här projekten har lite olika ­inriktning och när det är ett delvis statligt projekt så utvärderas de var för sig.”

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons