Annons

Klart med vaccin mot livmoderhalscancer

I februari planerar Landstinget Kronoberg att börja vaccinera flickor i årskurs sex och de som går sista året på gymnasiet mot livmoderhalscancer, trots den pågående juridiska tvisten kring den nationella upphandlingen.
Växjö • Publicerad 20 december 2011

Det förlorande bolaget i den senaste upphandlingen har lovat att inte störa de landsting som vill göra direktupphandlingar, men någon sådan kommer inte att genomföras i regi av landstinget Kronoberg uppger smittskyddsläkare Arne Runehagen.

– Sveriges kommuner och landsting har tagit på sig att hjälpa oss med detta så att vaccinet blir jämnt fördelat över Sverige, så att vissa landsting inte blir helt utan, säger han.

Annons

Den första leveransen till Kronoberg ska räcka till flickor i årskurs sex och ges av den kommunala skolhälsovården samt till flickor som går sista året på gymnasiet där landstinget står för vaccineringen.

– Vi har kontaktat gymnasieskolorna i länet för att få tillgång till rum, sen planerar vi att anställa någon som kan åka runt och ge vaccinet. På så sätt hoppas vi nå fler än om vi ber flickorna att på egen hand kontakta sin vårdcentral.

Ursprungligen skulle också flickor i årskurs fem omfattas men så långt räcker inte de beräknade vaccinleveranserna enligt Arne Runehagen.

Tidig vaccinering är viktig eftersom det virus som orsakar cancerformen överförs sexuellt. ßmittskyddsläkarna vill helt enkelt hinna ge flickorna ett fullgott skydd före den sexuella debuten.

– Men i de undersökningar som gjorts har bara en fjärdedel av de flickor som haft 6–10 sexualpartners stött på viruset och bara någon enstaka procent bland flickor med en sexualpartner, säger Arne Runehagen och förklarar att vaccinering även i gymnasiet gör stor nytta.

Efter årsskiftet kommer information om den tänkta vaccineringen att gå ut till de berörda flickorna och deras målsmän.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons