Annons

Klartecken att visa brottslingar på Internet

Justitieombudsmannen ger svensk polis klartecken att publicera bilder på Internet av misstänkta brottslingar som fångats av övervakningskameror.
Men minimistraffet för brottet måste vara minst sex månaders fängelse.
Växjö • Publicerad 24 december 2010

– Hela Sveriges poliskår har väntat på det här beslutet som jag välkomnar. Det blir ett bra hjälpmedel när vi behöver allmänhetens hjälp för att kunna identifiera misstänkta personer, säger Anders Karlsson, ställföreträdande chef för polismyndigheten i Kronobergs län.

Det är polisen i Skåne som varit drivande och började publicera bilder på oidentifierade brottslingar på sin hemsida i augusti förra året. Skånepolisen publicerades bilder från tolv brott under en period på drygt tre månader. Varje bild fanns på polisens hemsida under en månad och i tre av fallen fick polisen fram mycket värdefull information.

Annons

Polisarbetet JO-anmäldes av en privatperson och sedan dess har bland annat Datainspektionen samt Rikspolisstyrelsen yttrat sig.

Datainspektionen ansåg att publicering endast skulle ske i undantagsfall vid särskilt grov brottslighet där minimistraffet är minst två års fängelse.

Rikspolisstyrelsen framhöll det orimliga i att sätta gränsen så högt eftersom bilder från exempelvis grov misshandel, olaga frihetsberövande, rån och allmänfarlig ödeläggelse då inte skulle kunna publiceras. För dessa brott är minimistraffet ett års fängelse.

"Att använda publicering av bilder på personer som är misstänkta för sådan allvarlig brottslighet måste rimligen anses vara motiverat även i ett integritetsperspektiv".

Justitieombudsmannen går ännu längre. Beslutet att sätta gränsen för brott där minimistraffet är minst ett halvårs fängelse gör att polisen kan få allmänhetens hjälp även vid bland annat grova stölder och grova bedrägerier.

– Det är bra. Vid exempelvis villainbrott som är en grov stöld stjäls i bland betalkort som senare används vid uttagsautomater där det ofta finns kameror, säger Anders Karlsson.

Han tillägger att Kronobergspolisen sannolikt kommer att avvakta med bildpubliceringar på sin hemsida till Rikspolisstyrelsen kommit med ytterligare riktlinjer.

– Det allra bästa skulle vara om polisen centralt lade ut alla polismyndigheters bilder på sin hemsida. Men det här redskapet måste användas med förnuft så att ingen bild på någon oskyldig publiceras.

Regler för bildpublicering

Publiceringen skall vara av synnerlig vikt för utredningen.

Bilderna från övervakningskameran skall visa någon eller några som utför ett brott eller försök till brott.

Minimistraffet för brottet skall vara minst sex månaders fängelse.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons