Annons

Klassisk leksaksbutik stänger

När BR leksaker lägger ned vid årsskiftet går en era i graven.
– Det har gått back i flera år, säger butikschef Linda Davidsson.
Växjö • Publicerad 10 december 2013
stängt efter nyår Linda Davidsson och Therese Sjödahl upplyser kunderna om att butiken stänger till nyår.
stängt efter nyår Linda Davidsson och Therese Sjödahl upplyser kunderna om att butiken stänger till nyår.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Det har funnits en leksaksbutik på just den här platsen de senaste 41 åren. Bröderna Egil och Jörgen Månsson öppnade Lekcenter i det nybyggda Valandhuset 1972. Sedan 1998 är det kedjan BR leksaker som drivit butiken i det som nu heter Tegnér­gallerian. Men den 31 december tar epoken slut. Då stänger butiken.

– Vi har under många års tid kämpat med att försöka behålla butiken i Växjö. Men handeln har förflyttat sig ut till Samar­kand och det har blivit tuffare och tuffare i city. Vi har minskat vår lokal men nu gick det inte längre, säger Jan Nyberg, försäljningschef för Top-Toy i Sverige, företaget som driver både BR och Toys’R’Us.

Annons

Har ni konkurrerat med er själva, i och med att Toys’R’Us ligger på Samarkand?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Det är inte riktigt samma typ av kunder. Det är mer spontanhandel i city, säger Jan Nyberg.

De fyra anställda på BR börjar nu på Toys’R’Us i?stället. Däremot har flera personer, med kortare anställningstid, sagts upp från Toys’R’Us.

Butikschef Linda Davidsson beklagar nedläggningen.

– Det är jättetråkigt, det tycker vi också. Men många handlar på nätet eller på Samarkand, säger hon.

I och med att Clas Ohlson nyligen flyttade till Grand Samarkand innebär BR:s nedläggning att två lokaler vägg i vägg med varandra i Tegnérgallerian snart står tomma. En tråkig utveckling, tycker flera av BR:s kunder. Bland andra Lena Jendholm från Växjö, som handlat i den här leksaksbutiken från och till de senaste 25 åren.

– När barnen var små var det hit vi gick. Inte minst på julskyltningen, säger hon.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons