Annons

Knappt hälften av studenterna är med i kåren

Linnéstudenterna har drygt 5200 medlemmar, en siffra som ordförande Jakob Allanson inte är nöjd med. Knappt fyra av tio studenter på Linnéuniversitetet är med i kåren.
Växjö • Publicerad 27 februari 2014
Jakob Allansson (till vänster) och Linnéstudenterna jobbar aktivt med medlemsvärvning genom information om mervärden och rabatter. Arkivfoto:
Jakob Allansson (till vänster) och Linnéstudenterna jobbar aktivt med medlemsvärvning genom information om mervärden och rabatter. Arkivfoto:Foto: Johanna Ursjö

– Vi har budgeterat för 6800 medlemmar, vi har aviseringar ute nu och det brukar ge bra tillströmning.

Eftersom staten minskat anslagen till universitetet innebär det färre studenter och i förlängningen färre kårmedlemmar. Linnéstudenterna jobbar aktivt med medlemsvärvning genom information om mervärden och rabatter.

Annons

Tidningen Studentliv har kartlagt medlemstalen hos landets studentkårer. Lunds naturvetarkår toppar med 94 procents anslutning, kårerna i Stockholm och Malmö ligger på 60 procent. I botten finns studentkårerna i Luleå och Skövde med åtta respektive nio procents anslutning.

När kårobligatoriet avskaffades den 1 juli 2010 försvann i ett slag kårernas stora inkomstkälla. Nu ger Linnéuniversitetet, liksom de flesta andra lärosäten, ekonomiskt stöd till kårerna. I avtalet står det bland annat: ”från Linnéuniversitets sida är det väsentligt att studentkårens verksamhet fortsätter att fungera väl med fokus på studentrepresentation och studiesocialt stöd. Det är grundlägganden att alla studenter har samma möjligheter till inflytande och stöd oavsett studieort och studieform”.

Linnéstudenterna får ett tvådelat bidrag, dels ett generellt kårstöd på 250 kronor per student, dels 1,8 miljoner kronor årligen i studiesocialt avtal. Bidraget baseras på antal så kallade helårsstudenter.

– Det studiesociala avtalet går till att täcka löner för anställd personal, förtroendevalda men även till stöd åt studentföreningarna, säger Jakob Allanson.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons