Annons

Kokainmissbruk bland Växjös unga ökar

Kokainmissbruket bland unga ökar, men cannabis är den vanligaste drogen. Omkring 1 000 personer som jobbar i skolan får denna veckan utbildning i hur man upptäcker drogmissbruk.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2019

Tre procent av länets åttondeklassare och tolv procent av gymnasiets andraårselever har någon gång använt narkotika. Det visar en undersökning Region Kronoberg gjorde förra året. Drogerna är lätta att få tag på samtidigt som de sjunker i pris.

Därför bjöd Livsstil Kronoberg, som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, polisen och Region Kronoberg, till en utbildningsdag för skolpersonal.

Annons

– Omkring 1 000 personer har anmält sig och anledningen till att vi ordnar den här föreläsningen är en tydlig efterfrågan från skolorna i länet, säger Anna Ståhl, som samordnar alkohol,– narkotika,- dopning- och tobaksfrågor på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Polisinspektör Nina Bergström föreläser om hur skolpersonal kan upptäcka tecken på drogmissbruk hos elever. Omkring 1 000 personer inom skolans värld har anmält sig.
Polisinspektör Nina Bergström föreläser om hur skolpersonal kan upptäcka tecken på drogmissbruk hos elever. Omkring 1 000 personer inom skolans värld har anmält sig.Foto: Filip Sjofors

Polisinspektör Nina Bergström ingår i en fokusgrupp hos polisen som främst jobbar mot narkotika och vapen i Växjö. För första gången föreläste hon om drogtecken och symptom.

– Vi jobbar för att bekämpa ökningen av narkotika. Droganvändning är ofta förknippad med kriminalitet och brottslighet, säger Nina Bergström.

Från scenen i Katedralskolans aula berättade hon om olika sorters droger, hur de används, luktar och hur man kan se på en person om den är påverkad.

– Man ska vara uppmärksam på ändrade beteenden och attityder. Om unga personer byter vänner, slutar med fritidsintressen eller om skolan kommer på efterkälken. Då kan det vara läge att fundera på vad som änder, säger Nina Bergström.

Anna Ståhl uppmanade alla skolor att ha rutiner för hur man agerar i drogfrågor.

– Om man upptäcker alkohol- och drogproblem kan de sällan lösas av en person, sa Anna Ståhl till publiken.

På frågan om hur skolpersonalen uppfattade sin egen kunskap om droger blev svaret ”låg”. Hur problembilden på deras skolor upplevdes svarade de flesta ”problematisk”.

Nina Bergström informerade också om straffsatsen för narkotikabrott, fängelse i högst tre år, och ringa narkotikabrott, böter eller fängelse i högst sex månader.

– I Växjö är hasch och kokain vanligast och det känns som om det finns mer kokain nu än tidigare. Mycket beroende på att priserna dumpats, sa Nina Bergström under föreläsningen.

– Det är jätteviktigt att vi får kunskap om sådant som är en naturlig kunskap för våra elever, säger Johan Wingren, rektor på Katedralskolan.
– Det är jätteviktigt att vi får kunskap om sådant som är en naturlig kunskap för våra elever, säger Johan Wingren, rektor på Katedralskolan.Foto: Filip Sjofors
Annons

Johan Wingren är rektor på Katedralskolan och var en av dem som lyssnade uppmärksamt.

– Det är jätteviktigt att vi får kunskap om sådant som är en naturlig kunskap för våra elever. Vi måste vara med för vi vet att det förekommer droger, men det är svårt att veta i vilken utsträckning. Att förneka droganvändning bland unga är dumt, säger Johan Wingren.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons