Annons

Koldioxidutsläppen minskar kraftigt

Utsläppen av koldioxid har minskat kraftigt i Växjö. Ny statistik som offentliggjordes i går visar på en minskning med 41 procent sedan 1993.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2012

Det var stor glädje bland politiker och tjänstemän på Växjö kommun under gårdagen. 2011 års statistik över de fossila kol-dioxidutsläppen offentliggjordes och det visar på en kraftig minskning i kommunen.

– Jag blev oerhört positivt överraskad. Jag kände att vi borde ligga gans-ka bra till, men det här var bättre än vad man hade kunnat hoppas på. Det är precis vad vi behöver höra här i Växjö, säger Anna Tenje (M) ledamot i kommunstyrelsen tillika ansvarig miljöpolitiker i kommunen.

Annons

I Växjö kommun beräknas sedan många år utsläppen av koldioxid från fossila bränslen och minskningen i den senaste statistiken visar alltså på 41 procent, vilket är 2,7 ton koldioxid per invånare. Anna Tenje menar också att kommunen ligger bra till med arbetet för att kunna minska utsläppen ytter-ligare.

– Vi har mycket åtgärder framöver med fler energi-smarta lösningar. Bland annat med Sandvik 3 och sedan biogasbussarna som kommer nästa år. Det är många saker som spelar stor roll för att minska utsläppen.

Anledningen till att Växjö visar på en så stor minskning tror hon beror på att det finns ett väldigt målmedvetet arbete.

– Nu syns resultatet av ett långsiktigt strategiskt miljöarbete. Vi har ett aktivt miljöarbete och vet var vi vill komma, säger hon.

Målet i Växjö kommun är att koldioxidutsläppen per invånare ska minska med 55 procent till år 2015 jämfört med 1993.

– Som det ser ut nu kommer vi faktiskt lyckas med det, vilket är väldigt unikt, säger Anna Tenje.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons