Annons

Kommunen krävs på ersättning för buss som skrapade taket

Bussen gick inte under viadukten i Lammhult utan skrapade upp taket.
Nu krävs kommunen på ersättning.
Växjö • Publicerad 28 augusti 2014

Turistbussen skulle köra under järnvägsviadukten på Tunnelgatan i Lammhult. Men – det gick inte så bra. Tunneln var för låg och bussen skrapade i taket.

Bussbolaget menar att väghållaren, i detta fall Växjö kommun, är skadeståndsskyldig eftersom det saknades en varningsskylt om maximal fordonshöjd i tunneln.

Annons

– Ärendet ligger hos vår skadereglerare så det är inte riktigt utrett ännu, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.

Enligt honom kan den skylt som satt ovanför tunneln ha fallit ner. Men det fanns en varningsskylt på stolpe en bit från tunneln.

– Men som sagt detta är ett utredningsärende.

Ytterligare ett skadeståndsärende kom nyligen in till tekniska förvaltningen där Växjö kommun krävs på ersättning för två förstörda däck.

Bilisten färdades på Storgatan ut från stan. Strax efter I11-rondellen körde hon ned i en cirka 15 centimeter djup mindre grop. Enligt bilsten förstördes fram- och backdäcken på bilens vänstra sida.

Händelsen anmäldes till försäkringsbolaget. Bilägaren fick betala en självrisk på 3 000 kronor, en summa som nu Växjö kommun krävs på eftersom tekniska förvaltningen är väghållare av Storgatan.

Enligt Christer Wånehed, anläggningschef på tekniska förvaltningen, var det ett så kallat potthål i asfalten som orsakade skadan. Hålet hade sannolikt uppkommit efter det ihärdiga regnandet.

– Vi tar det på oss. Detta är sådant som händer mellan varven.

Han bedömer att kommunen får in ett tiotal fall om året där trafikanter har skadeståndsanspråk efter att ha skadat sina fordon på grund av att vägen varit dålig.

Brukar det bli tvist om vems felet är?

Annons

– Är det helt uppenbart så tar vi det direkt. Men sedan är det vissa som försöker lura oss.

Christer Wånehed menar att det är bra att anmäla skadan direkt och gärna också dokumentera med bilder.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons