Annons

Kommunen lovar mer pengar åt ridsporten

Ridsporten är viktig i Årets idrottskommun Växjö. Det tycker de flesta partierna i Smålandspostens valenkät. På onsdagen kom nyheten att kommunfullmäktige, i oktober, väntas säga ja till satsningar på kommunens ridklubbar.
– Alla politiska partier har greppat att våra ridanläggningar är i behov av upprustning, säger Towe Lindqwister, ordförande i Växjö ridklubb.
Växjö • Publicerad 15 augusti 2018

I Växjö stad finns tre ridklubbar – Växjöortens fältrittklubb (VFK), Växjö ridklubb (VRK), och Theleborgs ryttarsällskap (TRS). Alla med olika inriktning när det gäller verksamheten. Grunden för dem alla är ändå att bedriva ridskola. Men önskan om att kunna hålla tävlingar på olika nivåer, ibland under flera dagar, finns också där.

Pernilla Berglund är verksamhetschef hos Växjöortens fältrittklubb. Här är hon med hästen Dente.
Pernilla Berglund är verksamhetschef hos Växjöortens fältrittklubb. Här är hon med hästen Dente.Foto: Matilda Elfgaard

Längst i planerna får nog sägas att VFK kommit. I våras lämnade klubben in en ansökan om ett kommunalt lån på 55 miljoner kronor för finansiering av en ny ridsportsanläggning i Bergunda.

Annons

– Vi har en tydlig plan och det känns som att våra politiker vill göra en satsning på ridsporten. Men vi måste veta vartåt det lutar rent ekonomiskt. Att vi klarar av driften av en ny anläggning. Så fort vi får svar på det drar vi igång. Jag tror att vi kommer att lyckas, men jag har lite dåligt tålamod. Processen är långsam och vi har ju pratat om det här så länge, säger Pernilla Berglund, verksamhetschef hos VFK.

För Pernilla Berglund och VFK ser framtiden ljus ut. På onsdagen meddelade Växjö kommun att deras förslag om en ny ridanläggning ska behandlas nästa vecka i kommunstyrelsens arbetsutskott. I oktober väntas kommunfullmäktige sedan besluta om lånelöftet till klubben.

– Vår anläggning är nog den som är i sämst skick, Towe Lindqwister som är ordförande i Växjö ridklubb.
– Vår anläggning är nog den som är i sämst skick, Towe Lindqwister som är ordförande i Växjö ridklubb.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Pernilla Berglund är, precis som Towe Lindqwister, hoppfull inför viljan från de styrandes sida att satsa på ridsporten.

– För vår del är det positivt att ridsporten kommit upp på agendan. Vår anläggning är nog den som är i sämst skick och även om vi inte kommit lika långt som VFK i våra planer känns det som att det verkligen är ridsportens tur nu, säger Towe Lindqwister.

Susanne Östrand, som under alla år varit spindeln i nätet i Sveriges största hopptävling för ponnyryttare, Karl Oskar cup på Värendsvallen, säger att hon har en dröm gällande ridsporten.

– Istället för att alla klubbar ordnar sina egna tävlingar skulle jag önska ett enda ställe till tävling. Sedan en summa pengar till varje enskild klubb att renovera sin egen anläggning för. Som det är i dag är alla klubbarna i stan småslitna och det lagas lite här och där.

Susanne Östrand delar ut priser på årets Karl Oskar cup den 12 augusti.
Susanne Östrand delar ut priser på årets Karl Oskar cup den 12 augusti.Foto: URBAN NILSSON

Det Susanne Östrand önskar sig är en stor tävlingsanläggning där fler sporter än ridsport kunde utövas.

– Varför inte göra som på Globen eller Scandinavium? Där lägger man en fiberduk över det som ska vara tävlingsbana, sedan fyller man på med rätt underlag. Kan de i Stockholm och Göteborg, kan vi i Växjö också. Plus att jag tror att en enda tävlingsanläggning skulle främja samarbetet mellan klubbarna, säger Susanne Östrand.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons