Annons

Kommunens biogassatsning dyrare än förväntat

Kostnaden för Växjö kommuns biogassatsning har skjutit i höjden. De 90 miljonerna som projektet först förväntades kosta har nu stigit till 120 miljoner.
Växjö • Publicerad 10 augusti 2010

Kommunens planerade biogassatsning kostar betydligt mer än förväntat. När planerna först presenterades för tekniska nämnden kalkylerades kostnaderna till 90 miljoner kronor.

När beslutet fattades av kommunfullmäktige tidigare i somras hade den siffran stigit till 120 miljoner.

Annons

Ytterligare materialkostnader och förbättrade back-up-system vid anläggningarna anges som främsta skäl.

- Sedan har framför allt ledningen mellan reningsverket och tankplatsen för bussar blivit dyrare än vad vi först trodde, med krav på gasledningar som vi inte hade räknat med när vi gjorde den första kalkylen, säger Steve Karlsson, biogasansvarig hos kommunen.

Tidsplanen är alltjämt densamma. Så snart upphandlingen om gasreningsanläggningen är klar påbörjas arbetet.

- I september vet vi vilken anläggning vi ska köpa. Därefter dröjer det väl ytterligare ett år innan den är på plats, säger Steve Karlsson.

En biogasanläggning vid Sundet i Växjö och en avfallsanläggning i Häringetorp ska upprättas. Ledningar ska dessutom dras till bland annat tankställen för bussar.

Bilföretaget Hermibil AB har tidigare annonserat sin avsikt att bygga stans första biogasmack på Hammerdalsvägen. Allt som återstår är byggnadslov från kommunen.

- Det är bygglovsärende just nu. Så vi inväntar bara bygglovet, annars är vi förberedda för allt, säger vd Stefan Hermansson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons