Annons

Kraftfullt generationsskifte

I ett läge när orderingången närmar sig rekordnivåer har en ny kraftfullare generation av gula dumprar tagit över på Volvo i Braås. De nya maskinerna har fötts ur det största utvecklingsprojektet någonsin vid fabriken där ytterligare nyanställningar är att vänta i vår.
Växjö • Publicerad 30 mars 2011
Platschefen Jörgen Sjöstrand kan glädja sig åt att det pekar kraftigt uppåt för de gula dump­rarna från Braås.
Platschefen Jörgen Sjöstrand kan glädja sig åt att det pekar kraftigt uppåt för de gula dump­rarna från Braås.Foto: Filip Sjöfors
Braåsfabrikens tungviktare har en lastkapacitet på 39 ton.
Braåsfabrikens tungviktare har en lastkapacitet på 39 ton.Foto: Filip Sjöfors

– Vi går en ljus vår till mötes, säger platschefen Jörgen Sjöstrand.

Fem års utvecklingsarbete som sysselsatt nästan 180 personer i Braås ligger bakom den nya dumperserien omfattande fyra grundmodeller där den verkliga tungviktaren kan lasta 39 ton.

Annons

Förra veckan premiärlanserades den nya maskinserien på en mässa i Las Vegas och de första exemplaren har leverats ut till återförsäljarna. Det är nu bara den nya generationen ramstyrda dumprar som tillverkas i Braås.

-Utvecklingsprojektet har varit en stor utmaning och en kamp mot klockan. Men tack vare ett bra lagarbete av alla inblandade har vi klarat det, trots att den värsta lågkonjunkturen någonsin för företaget passerades under resans gång, säger Jörgen Sjöstrand.

Att maskinerna tas emot väl är viktigt för Volvo i Braås som i dag har drygt 850 anställda. Det betyder att arbetsstyrkan är ungefär lika stor som den var innan luften gick ur marknaden i slutet av 2008.

-Vi har rekryterat 200 människor på 1,5 år och behöver anställa ännu fler under våren för att kunna möta den ökade efterfrågan, säger Jörgen Sjöstrand.

Dumprarna från Braås tillverkas i högsta grad för en global marknad. Bara två procent hamnar i Sverige.

Dumprar är egentligen en ganska liten del av Volvo Construction Equipment där grävmaskiner och hjullastare är de största produkterna.

Dumprarna utgör omkring åtta procent av affärsområdets verksamhet. Å andra sidan är Volvo världsledande på dumprar med drygt 40 procents marknadsandel. Största konkurrenten är Caterpillar.

– Den nya dumperserien ska möta kundens behov och en hårdnande konkurrens, säger Jörgen Sjöstrand.

En viktig del i förnyelsen är kraftigare men framför allt miljöanpassade motorer som med råge uppfyller alla krav i emissionslagstiftningen.

Av de fyra varianterna tillverkas de två största uteslutande i Braås medan de två mindre modellerna även monteras i Volvos fabrik i Brasilien.

På tisdagen hade det dukats upp till dumperfest i Braås för att fira att utvecklingsprojektet rullat i mål och att produktionen kommit igång av den nya serien. Med, tal, snittar och väldigt tung musik symboliserades fabrikens framtidssatsning.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons