Annons

Brand i gummimattor orsakade kraftig rökutveckling

Vid 16-tiden på måndagen startade en brand vid bygget av PostNords nya terminal vid Växjö flygplats.
Branden skapade en kraftig rökutveckling och allmänheten varnades.
Växjö • Publicerad 9 oktober 2017 • Uppdaterad 10 oktober 2017
Just nu pågår en brand i så kallade skyddsmattor vid en byggarbetsplats i anslutning till Växjö flygplats.
Just nu pågår en brand i så kallade skyddsmattor vid en byggarbetsplats i anslutning till Växjö flygplats.Foto: Lena Gunnarsson

I samband med att byggbolaget som bygger terminalen skulle spränga fattade de så kallade skyddsmattorna eld, med en kraftig rökutveckling som följd.

– De skulle spränga och täckte över med gummimattor, som man alltid gör. Något gick fel vid sprängningen och gummimattan fattade eld, säger Conny Petersson, räddningschef i beredskap på Värends räddningstjänst.

Annons

Värends räddningstjänst tog tidigt beslutet att inte inleda någon släckning av branden, med hänsyn till Helgasjön.

– Det brinner i ett lite känsligt område ur miljöhänsyn, nära Helgasjön bland annat. Om vi skulle släcka räknar vi med att det skulle gå åt cirka 100 kubikmeter vatten och det mesta kommer då att rinna ner i sjön, vilket inte är bra. Så efter samråd med miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö har vi beslutat att inte släcka, utan det får brinna ner av sig själv, säger Conny Petersson.

– Vilket innebär att det kommer ta flera timmar innan det är släckt, förmodligen har det inte brunnit färdigt förrän i natt. Vi har för tillfället ingen styrka på plats utan branden övervakas av personal från byggbolaget och det finns ingen risk för spridning, fortsätter han.

Boenden i området kring flygplatsen uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation, eftersom röken var kraftig. En varning som gick ut via så kallad VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

– Röken är kraftig och vinden ligger på ut mot Helgasjön, vilket är bra. Så främst är det boende i de norra delarna av Öjaby som riskerar att drabbas. Som det ser ut nu kommer röken inte att dra in över Växjö tätort, säger Conny Petersson.

Eftersom vinden låg på bort från flygplatsen drabbades den verksamheten inte av någon rök under måndagskvällen.

Foto: Lena Gunnarsson
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons