Annons

Krav på meddelarfrihet

Alla i Växjö som jobbar för skattepengar ska ha meddelarfrihet. Det kräver (S) i en ny motion.
Växjö • Publicerad 15 februari 2014

Efter att ha läst granskningarna om svenskundervisningen för invandrare i Växjö kommun lägger Åsa Karlsson Björkmarker (S) nu en motion om att alla upphandlingar ska ha krav på meddelarfrihet. Hon menar att det behövs ur två perspektiv.

– Dels för att kvalitetssäkra att Växjöbornas pengar används på ett bra sätt. Men också för att anställda ska ha rätt att prata om sitt jobb.

Annons

I flera artiklar har Smålandsposten granskat kvalitén på SFI-undervisningen i kommunen. En före detta lärare vittnade om rädsla för att prata öppet om brister, eftersom meddelarfrihet inte gäller hos privata aktörer.

– Under sådana villkor ska folk inte jobba för skattepengar, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, vill ha mer betänketid innan han tar ställning. De har inte upplevt några problem hittills, säger han.

– När vi tog beslut i dessa frågor diskuterades det överhuvudtaget aldrig från någon sida i vår nämnd.

Det var för sex år sedan som SFI-undervisningen lades ut på privata aktörer. Men Åsa Karlsson Björkmarker kan inte säga varför de inte krävde meddelarfrihet redan då.

– Vi var säkert slöa, det borde vi kanske ha gjort, säger hon.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons