Annons

Kris för Alvesta Golfklubb

Alvesta Golfklubb är i ekonomisk kris.
Tingsrätten i Växjö har beslutat om företagsrekonstruktion.
Golfklubbens skulder uppgår i dagsläget till cirka 5,5 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 17 juni 2014

– Det är i princip ingen större kris. Vi vill bara försöka sanera bort våra skulder så att vi kan få ett bättre resultat och bättre förutsättning att leva vidare som en bra och fin golfklubb, säger ordförande Jan-Owe Knutsson.

Beslutet om att ansöka om företagsrekonstruktion togs av golfklubbens styrelse i förra veckan efter en ekonomisk genomgång. Tingsrätten beslutade därefter om rekonstruktion och har utsett advokaten Håkan Jansson till rekonstruktör.

Annons

Han har stor erfarenhet av rekonstruktioner och var såväl golfklubbens som den störste kreditgivaren Swedbanks förstahandsval. Så länge rekonstruktionen pågår är föreningen skyddad mot konkurs.

Alvesta Golfklubb har funnits under lång tid och har 950 medlemmar. Golfbanan finns på ett 72 hektar stort markområde som arrenderas av Dansjö Gård i Alvesta. Det finns fyra heltidsanställda och två timanställda.

För att få bättre likviditet har golfklubben under de senaste åren konverterat insatser i föreningen till så kallade spelrätter. Men långt ifrån samtliga medlemmar har accepterat spelrätter utan har i stället fordringar på föreningen.

”Endast få medlemmar har lämnat föreningen och har i anledning härav krävt återbetalning. Tillströmning finns av nya medlemmar”, står det i föreningens rekonstruktionsansökan där det fastslås att det saknas pengar till att återbetala medlemslån.

Golfklubbens skulder för medlemslån och så kallade extra medlemslån är på 1,1 miljoner kronor. Dessutom finns skulder på cirka fyra miljoner kronor till Swedbank i Alvesta samt leverantörsskulder och löner som inte kan betalas i tid.

Golfklubben och Swedbank har redan träffats. Föreningens bedömning är att banken kan tänka sig att skriva av delar av sin mångmiljonfordran.

”Avsikten är att före­ningen ska erbjuda ett ackord till oprioriterade fordringsägare. Vidare kommer styrelsen att föreslå medlemmarna en extra uttaxering för att klara föreningens fortlevnad”.

Vi vill bara försöka sanera bort våra skulder så att vi kan få ett bättre resultat och bättre förutsättning att leva vidare som en bra och fin golfklubb.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons