GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Äggstra mycket läsning i påsk

Det är så skönt med påskhelgen sa vi till varandra för några år sedan. En långhelg med ledighet utan några speciella traditioner eller måsten som vid jul.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 14 april 2022 • Uppdaterad 16 april 2022
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det här med påskpynt är inte så viktigt och det är inte så himla noga vad vi äter. Det är så skönt att bara vara och så får det bli som det bli. Sa vi till varandra och log nöjt. Och var båda fullständigt övertygade om att vi menade det också. Att just så var det.

Sedan började vi städa.

Bytte gardiner – men mest för att det är härligt med lite ljusare tyger på våren.

Bytte kuddar och dukar – för att matcha gardinerna förstås.

Letade fram ägg och passande ljusstakar och lite kycklingar och ställde fram – det vi har ska vi väl ändå använda.

Hängde lite påskpynt i i risbusken utanför dörren – jomen, det såg ju ändå lite trevligt ut.

Sedan åkte vi och handlade.

På påsk klär man ut sig till påskkärring. Det är sedan gammalt. Så här kunde det se ut i slutet av 1970-talet när jag fick på mig sjalett och feberrosor på kinderna.
På påsk klär man ut sig till påskkärring. Det är sedan gammalt. Så här kunde det se ut i slutet av 1970-talet när jag fick på mig sjalett och feberrosor på kinderna.Foto: Privat

Påskgodis i mängder – ifall det kommer några påskkärringar på skärtorsdagen och knackar på, det är ju så roligt om det gör det. Och så räknar väl ungarna med att vi fortfarande fyller varsitt ägg till dem på påskafton och gömmer i trädgården så de kan leka skattjakt. Det blir man aldrig för stor för.

Ägg, förstås. Att koka och måla och äta hela och halva och visst ska vi ha lite rom och majonnäs också.

Sill, givetvis. Ingen svensk högtid utan sill och ägg, det vet vi alla som hört Johan Glans raljera över det konstiga med högtiden påsk.

Lamm är ju gott till påsk. Och skinkstek kanske. Påsken är ju lång. Och en laxsida brukar vi väl ha någon dag. Har vi saffran till den där såsen vi alltid har till?

Ännu mera saffran till påskigt gul kaka till dessert.

Servetter. Gula. Inte fula.

Påskmust.

En vända på systemet förstås. Rött vin till lammet, vitt vin till laxen, påsköl och snaps till sillen. Ska vi göra äggtoddy också? Eller blir det som alla andra år att vi pratar om att göra äggtoddy men så blir det aldrig av?

Och så tulpaner och påskliljor och en kruka till trappan också, eller hur!

Sedan åkte vi hem. Packade upp och packade in och sade som vi alltid brukar att det är konstigt att det inte finns någon speciell påskmusik, som vid jul. Ja, bortsett från kycklingen som heter Gullefjun, hönan Agda, musiken från Jesus Christ Superstar och Davidssången förstås – den om hon Hosianna Davidsson.

Där någonstans stannade vi upp och tittade på varandra, nu lite mer skamset leende än förnöjt. Och tvingades gemensamt konstatera att jo, vi var nog rätt traditionsbundna även vi i vårt påskfirande. När allt kom omkring. Så det kan bli.

bild 1/3
På annandagens handlar e-tidning lite extra om hälsa och livsstil.
Långfredagens e-tidning har motor som specialtema.
Lite extra fokus på hem och trädgård blir i påskdagens e-tidning.
På annandagens handlar e-tidning lite extra om hälsa och livsstil.
Långfredagens e-tidning har motor som specialtema.

Och traditioner behöver inte vara något dåligt. Det är tvärtom ganska mysigt ibland. Men man behöver inte – av tradition – hålla fast vid någonting bara för att det alltid varit på samma sätt. Ibland är det tvärtom nyttigt att slå in på en annan väg.

Det är vad vi på Smålandsposten gör just nu och varför jag just i dag kan hälsa välkomna till dagens e-tidning! För den här påsken följer vi upp julhelgens lyckade satsning då Smålandsposten och våra systertidningar i Gota Media gjorde gemensam sak och erbjöd e-tidningar varje dag för alla våra läsare. Nu gör vi samma sak igen.

Långfredagen, påskdagen och annandagen kommer traditionellt ingen papperstidning, och gör så inte i år heller. Men våra e-tidningar ser inga sådana begränsningar. Och det känns väldigt bra att kunna erbjuda extra mycket läsning en långhelg där de flesta av oss kanske har möjlighet att vara lite extra lediga också.

Det känns också bra att på det här sättet hjälpa till att ge spridning åt en rad fantastiskt fina och läsvärda reportage som skrivits av våra kollegor på tidningar som Barometern, Borås Tidning, Blekinge Läns Tidning och Kristianstadsbladet till exempel. Deras läsare kan på samma sätt nu i påsk ta del av några av Smålandspostens bästa reportage under våren.

Tre e-tidningar i påsk blir det som sagt. Långfredagen, påskdagen och annandag påsk. Var och en innehållande alla de delar som normalt återfinns i din tidning. Opinionsmaterial, nyheter från Kronoberg, Sverige och världen, sport, familjekortisar och kultur & nöje. Men var och en också med sitt eget tema. På söndag, påskdagen, ligger fokus på hus och hem och trädgård och på måndag, annandagen, handlar det om hälsa, träning och livsstil.

På långfredagen är temat motor. Med reportage och inspiration, nedslag från Elmia och en genomgång av elbilsmarknaden och tillgång på laddstolpar. Bland annat.

Äggstra trevlig läsning i påsk!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.