Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: En del av Växjö, en del av matmässan

Kristina BingströmSkicka e-post
Moderator • Publicerad 14 september 2019
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.Foto: Lena Gunnarsson

Det mesta handlar om mat i Växjö den här helgen. Matmässan pågår och city sjuder av liv. Det smakas och smaskas och trängs och krängs. I det stooora tältet på Stortorget får man gräva djupt i pengapungen för en lite bit lagrad ost eller hemlagad flaska chutney. I konserthusträdgården dukas en dignande buffé upp för en spottstyver.

Ett par saker går igen. Det är närodlat – eller närproducerat – råvaran står i centrum och inget eller så lite som möjligt ska gå till spillo. Det är högtidsstund för smaklökarna.

Annons

Även Smålandsposten och Magazinet är en del av årets matmässa. Tillsammans höll vi i aktiviteterna vid Speakers Corner i går. Vi pratade mat och och lagade mat och testade alkoholfri öl inför öppen ridå.

Jätteroligt!

Vad gör Smålandsposten här? Frågade en förbipasserande som fångades upp av samtalet och kanske lockades av doften från grytorna.

Jag förklarade att Smålandsposten vill vara en aktiv del av samhället och synas och finnas där våra läsare finns. Och genom att samtala om mat över en bit mat kan vi leda diskussionen och fånga upp de frågor som engagerar och berör. Närodlat eller ekologiskt? Hur får man storköksmat att både smaka gott och se god ut? Är alkoholfritt en trend som är här för att stanna. Se där, bara ett urval av de frågor vi lyfte fram under dagen.

Vad bra att Smålandsposten är här! Sa en annan förbipasserande just för att han tyckte att det där är viktigt. Att Smålandsposten vill vara en aktiv del av samhället och synas och finnas där våra läsare finns.

Kunde man inte vara på plats vid Speakers Corner finns senaste avsnittet av vår ölpodd, som spelades in live, att lyssna på på smp.se. Det handlar om alkoholfria öl och mer av den varan står också att finna i veckans C-bilaga. Ett härligt nedslag och hopkok av gårdagens aktiviteter finns också på webben och i dagens tidning.

Att provsmaka de rätter våra kockar på 30 minuter lyckades tillaga av ett fåtal hemliga ingredienser på två halvdana kokplattor går dock inte att göra i efterhand. Framför allt för att varenda smula gick åt. Både klassiska och högst oväntade smakkombinationer serverades. Eller vad sägs om färsk pasta med currydoftande blomkål i grädde, pytt på ostronskivling, fräst blomkål och avokado eller högoddsaren potatismospulverpanerad ansjovis med ägg- och blomkålsröra.

I dag fortsätter Matmässan. Vilken smakkombination lockar dig?

Annons
Annons
Annons
Annons