Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: En ovanlig lucia på smp.se

Bara för i år, bara för Smålandspostens prenumeranter, blir det en helt unik luciainspelning på smp.se.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 12 december 2020
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är lucia i morgon. Det är den 13 december i morgon. Den tredje advent. Lucia. Som varje år, men ändå inte just i år.

Inget vanligt luciatåg. Inget vanligt luciafirande. Ingen vanlig luciamorgon.

Annons

I stället, bara för i år, bara för Smålandspostens prenumeranter, blir det en helt unik luciainspelning på smp.se. Ett litet smakprov går att få redan nu, men världspremiären får vänta till i morgon söndag, kl sju. Missa inte det.

Vi hade långtgående planer på ett storslaget luciafirande, Smålandsposten och Katedralskolan ihop. Tidigt stod det klart att det traditionella luciatåget i domkyrkan inte skulle kunna genomföras som vanligt. I stället tänkte vi oss luciatågets alla klassiska inslag och sånger inspelade i olika miljöer i Växjö. Också de planerna fick skrotas när corona trängde sig på. Men, nöden är uppfinningarnas moder. Vår fotograf Lars-Göran Rydqvist har tillsammans med elever från Katedralskolan lagt ner åtskilliga timmar på att spela in och synkronisera en himla massa mobilfilmer till en enda stor kör. Lite som julkören i Klassisk morgon i P2, men på vårt sätt.

Precis som ingenting annat är som vanligt, som det brukar, som det borde detta år, bortsett från att midvintertid denna december är precis lika mörk och kulen som decembertid alltid är och tycks vara. Precis som allting annat måste ta nya vägar, hitta nya former, skapas om på nytt igen, utom stjärnorna och juleljusen som glittrar och glimma i år liksom alla år på enslig gård. Precis som ingenting är beständigt, precis som allt är förgängligt, precis som att något nytt kan börja först när något annat tar slut. Lucia i morgon. Som vanligt, men ändå helt annorlunda.

Så, inga långa köer ringlandes utanför mitt fönster på väg mot domkyrkans värme och ljus. Inga klingande stämmor ekandes från altargången genom en öppen dörr på lunchpromenaden.

Ingen lucia som vid tröskeln står, vitklädd och med ljus i hår.

Men lucia på smp.se blir det. I år liksom tidigare år. Och vill du redan nu kolla in hur vi gjorde filmen, så har vi ett smakprov även på det.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons