Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: Nu öppnar vi sajten för alla

Vi vill att hela i Kronobergs län ska kunna göra ett så medvetet, påläst val som möjligt när det är dags att rösta i september. Därför öppnar vi nu smp.se för alla. Välkomna in till oss!
Kristina BingströmSkicka e-post
Moderator • Publicerad 1 augusti 2022
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredric Sommer

För några månader sedan tog vi beslutet att erbjuda alla mellan 16 och 25 år tillgång till smp.se utan någon kostnad. Ett erbjudande som gäller under sex månader och sedan avslutas. Närmare 1 000 unga har hittills nappat på kampanjen.

Nu tar vi nästa steg. Från och med måndag den 1 augusti erbjuder vi alla, oavsett ålder, en tre månaders digital prenumeration på smp.se – kostnadsfritt. Prenumerationen avslutas sedan automatiskt. Det här gör vi med anledning av det stundande valet. Vi vill hjälpa alla att hålla sig uppdaterade och pålästa och samtidigt ge fler möjlighet att upptäcka all god journalistik vi gör. E-post, telefonnummer och ett personnummer är det enda som behövs för att börja ta del av vårt material. Ta chansen att prova du också! Du kanske blir överraskad.

Annons

Det finns en bild av lokala tidningar som ”gammelmedia”, och en uppfattning hos en del att vi inte skulle behövs längre. Du kanske känner igen den? Många tror sig få den dagliga dos nyheter de tycker sig behöva via sociala medier och olika alternativa nyhetsflöden. Men det går inte att lita på allt man ser och hör den vägen. Algoritmer styr vad som dyker upp i våra sociala flöden, utifrån vad vi läst och varit intresserade av tidigare. På så sätt göds våra fördomar och vår uppfattning om tillvaron bekräftas. En grogrund för olika typer av filterbubblor och en källa för så kallade fake news. Oberoende, opartisk och granskande journalistik å andra sidan, som den Smålandsposten står för, utmanar och vidgar våra perspektiv genom att rapportera om händelser vi inte kände till och berätta saker vi inte visste att vi behövde veta. Seriös journalistik gör skillnad och har betydelse för demokratin i vår region, genom att slå hål på gamla myter och ifrågasätta nya sanningar. Men den kan samtidigt kan roa och underhålla.

Det här är något du som prenumerant redan vet. Men refererar man till tidningar som Smålandsposten som ”gammelmedia” vågar jag påstå att man inte sett den förändring som skett de senaste åren. Vår tv- och webbredaktion har stärkts och med liveflöden, direktrapporteringar och tv-sändningar har vi blivit snabbare, rörligare och mer direkta. De granskningar vi gör och som fortsätter vara en bärande del av vår verksamhet blir mer tilltalande och lättillgängliga när vi kan kombinera flera olika berättarformer på flera olika plattformar. Det här vill vi ge fler chansen att upptäcka.

För fyra år sedan, inför valet 2018, stod vi på gymnasieskolorna och delade ut en specialtidning med allt man behövde veta. I år öppnar vi smp.se för alla som vill göra ett medvetet val. Samma drivkraft ligger bakom båda satsningarna. Att ta ansvar för den lokala demokratin och att väcka intresset för lokal journalistik.

”Självklart! Genom att öppna sajten för alla hoppas vi naturligtvis på att nå och få många nya läsare. Absolut! Återigen, vi vill att fler ska upptäcka det vi gör.”

Självklart! Genom att öppna sajten för alla hoppas vi naturligtvis på att nå och få många nya läsare. Absolut! Återigen, vi vill att fler ska upptäcka det vi gör. Vi är stolta över den bevakning vi bedriver och det innehåll vi producerar. Och vi vet att den som kontinuerligt tar del av lokal journalistik helt enkelt får bättre koll på det som händer runt omkring. Som inloggad läsare kan man också reagera och agera på allt vi rapporterar. Så kan vi ge utrymme för fler röster i samhällsdebatten. Det är också bra för den lokala demokratin.

Så nu kör vi! Den 1 augusti öppnar vi smp.se och hälsar alla välkomna in. En e-postadress är allt som behövs. Håll koll på vår kampanj och tipsa gärna någon du känner.

Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons