Annons

Kritik mot ny skolorganisation

De båda skolförvaltningarna ska slås ihop till en enda: Utbildningsförvaltningen.
Men gymnasienämndens ordförande René Jaramillo (KD) är kritisk till utredningen.
Växjö • Publicerad 26 juni 2014
René Jaramillo. Arkivfoto
René Jaramillo. ArkivfotoFoto: 

Kommunfullmäktige har beslutat att skol- och barnomsorgsförvaltningen och gymnasieförvaltningen ska slås samman till en utbildningsförvaltning. Detta ska ge en ökad helhetssyn på elevens hela skolgång mellan 1 och 20 år. Sammanslagningen sker den 1 januari 2015.

Nu finns ett förslag på hur den nya organisationen ska se ut. Skol- och barnomsorgsnämnden anser att i det stora hela ser bra ut. Däremot finns det en hel del synpunkter från gymnasienämnden.

Annons

Gymnasienämnden är positiv till sammanslagningen men bedömer att en organisation med endast en verksamhetschef som ansvarar för samtliga skolformer riskerar att tappa fokus på styrning och utveckling.

Det behövs enligt nämnden en tydlig inriktning mot respektive verksamhetsform, det vill säga förskola­/grundskola och gymnasium.

Men kommunledningsförvaltningen menar att man inte bör fördela ansvaret utifrån olika skolformer. För då är risken att det bildas ”stuprör” mellan verksamheterna vilket kan medföra att de pedagogiska målen inte uppnås. Dessutom – med en sådan organisation blir antalet skolledare stort.

René Jaramillo har också en del personliga synpunkter på hanteringen av ärendet.

– Det har jobbats nästan ett år med denna utredning och på slutet kommer man med i stort sett fram till samma organisationsmodell som skol- och barnomsorgsförvaltningen har. Sedan har de bara lagt till gymnasiet. Jag är lite kritiskt till detta.

Han tycker att utredarna borde försökt hitta nya former.

I dag ska ärendet upp på kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott, KSOP. René Jaramillo säger att han ska arbeta för att också få in gymnasienämndens synpunkter i underlaget inför det definitiva beslutet som fattas av kommunstyrelsen efter sommaren.

– Så att man inte bara till 100 procent köper tjänstemännens förslag.

Han tycker förövrigt att politiker inte ska lägga sig i detaljer i en organisation. Den bästa modellen hade enligt honom varit att tillsättningen av den nya förvaltningschefen gjorts tidigare så att denne fått uppdraget att utforma organisationen.

– Men jag är ganska säker på att vi blir överens i slutändan. När beslutet sedan är klubbat gäller det att alla gör sitt bästa för att det ska bli bra.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons