GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot polisen efter fyrverkeriattack

Ett antal ungdomar med raketer och smällare ställde till oro i Arabyområdet under tisdagskvällen. När polis kom till platsen blev de beskjutna med fyrverkeri och åkte därifrån. Centrumskolan vandaliserades och ett förråd sattes i brand.
Växjö • Publicerad 31 december 2014
Foto: Lena Gunnarsson

– Det är helt ohållbart. Det är inte meningen att civilpersoner ska göra polisens jobb, säger en boende i området som ingick i en grupp vuxna som ingrep för att stoppa ungdomarnas framfart.

Redan vid 17.30-tiden kom polis till Araby då ett stort antal yngre ungdomar avfyrade raketer och smällare i bostadsområdet. Men när polisen kom dit blev de istället måltavla och tvingades retirera.

Enligt uppgifter från flera boende i området återvände polisen flera timmar senare, då efter att en redskapsbod satts i brand.

Under kvällen ringde flera boende i området till polisen för att få stopp på infernot av nyårssmällare.

– Men då sa de att polisen inte skickar någon patrull, för det blir bara värre då, berättar en av dem som ringde, en kvinna som bevittnade händelserna.

– Det har pågått i ett par dagar. Men nu var det extremt, det smällde som satan, säger kvinna som själv fick raketer skjutna mot sin lägenhet.

Hon uppskattar att antalet ungdomar som mest var mellan 40 och 50.

– De flesta var i åldern 10–14-årsåldern, den yngsta jag såg kan inte vara mer än högst åtta år.

När kvinnan såg att det börjat brinna i en förrådsbyggnad vid Centrumskolan klockan 22.45 ringde hon brandkåren.

– De var i alla fall snabba med att komma hit. Men då ställde sig ungdomarna i en barrikad och började skjuta mot dem istället.

Conny Peterson, räddningschef i beredskap, berättar att man då tog beslutet att avvakta.

– Ja, vi fick backa tillbaka medan polisen väntade på att ytterligare patruller skulle komma till platsen.

Själva branden var inte särskilt omfattande.

Boende i området som insett att polisen inte ingrep mot de smällande ungdomarna beslöt sig för att själva göra något. Vid 23-tiden samlades sex personer engagerade i nätverket Lugn och ro i Araby vid Dalbo centrum.

– Då stod polisen vid Centrumskolan med tre–fyra bilar tillsammans med ett par brandbilar, berättar en av männen.

Ungdomarna hade nu samlats utanför Araby Park Arena där stökigheterna fortsatte med fyrverkeriskjutning mot hus och bilar. De sex personerna bestämmer sig då för att gå dit.

– Samtidigt satt polisen i sina bilar fullt kravallutrustade och gjorde ingenting. Vi gick upp mot ungdomarna och då började de skingras. Medan vi står där börjar de återsamlas men vi har inga som helst problem med dem. Under hela tiden skjuter de inte en enda raket.

Mannen berättar att han såg en del föräldrar komma och hämta sina barn.

– De ska ha all heder, men var var alla de andra föräldrarna?

Först vid halvtolvtiden ingriper polisen.

– De kommer med sirener och blåljus och snurrar runt några varv, men då är det ju redan lugnt.

Mannen är mycket kritisk till polisens senfärdiga agerande.

– Det eskalerade hela tiden, det sköts raketer kors och tvärs, det var ohejdbart.

Ungdomarna fick alltså härja ostört under flera timmar?

– Ja, och polisen gjorde inte ett skit.

Även den kvinna som Smålandsposten talat med är starkt kritisk mot polisen.

– Det är sjukt att de inte tar det på allvar. När de låter sig bli bortjagade av ungar tror ju de att de vunnit och blir ännu mer övermodiga.

Kvinnan har bott i Araby sedan hon var 16 år och berättar att hon trivs och gillar området, och tycker att Centrumskolan är en bra skola för hennes barn. Men när det gäller buset tycker hon att samhället nu måste sätta ned foten.

– Det värsta är att man inte kan känna sig trygg här eftersom polisen inte vågar komma hit när de behövs.

Pernilla Wulf, inre befäl på Kronobergspolisen, berättar att ingen person är identifierad eller misstänkt för brott. Ingen person ska heller ha blivit skadad.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.