Annons

Kronoberg har billigast fjärrvärme

Länets priser för fjärrvärme är lägst i landet set till kostnad per kvadratmeter. Det visar en genomgång som gjorts av Nils Holgersson-undersökningen.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2010

Den årliga undersökningen som fiktivt flyttar runt ett flerbostadshus genom landet och sedan jämför kostnaderna för sophämtning, VA, el och fjärrvärme har kommit fram till att man i Kronoberg får betala i snitt lite drygt 123 kronor per kvadratmeter för fjärrvärmen. Det är lägst i landet.

– Skillnaderna är mycket stora mellan landets kommuner. De högsta priserna finns oftast i mindre kommuner som byggt ut fjärrvärme de senaste 10-15 åren, säger Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen. Hon tillägger också att ett pris i en kommun kan påverka snittet i länet stort. Kostnaden är lägst i kommuner som byggt ut sina nät under lång tid samt i några yngre fjärrvärmeföretag med låga produktionskostnader. Större städer har fördelen att kundtätheten är högre och därmed priset lägre.

Annons

Älmhult har dyrast fjärrvärme i Kronoberg nästan 140 kronor per kvadratmeter.

Billigast fjärrvärme finns i Ljungby som är bland de billigaste kommunerna i landet bara tre kommuner ligger före i prislistan.

Ljungby tillhör också de fåtal kommuner som sänkt fjärrvärmekostnaden sedan 2009 års undersökning. Älmhult har höjt med drygt 4 kronor och Växjö med 9,49.

Bakom Nils Holgersson undersökningen står Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO.

Länets siffror

(pris per m2 - pris per MWh - prisökning)

Kronoberg: 123,4 - 639,5 - 2,8%

Ljungby Energi: 104,3 - 540 - 0%

Alvesta Energi: 124,2 - 644 - 0%

Växjö Energi: 125,3 - 649 - 8,2%

E.O.N Syd: 139,9 - 725 - 3,1%

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons