Annons

Kvinna friad för utpressning mot läkare efter kärleksaffär

Den erfarne läkaren inledde en kärleksaffär med en kvinnlig patient. Sedan polisanmälde ha henne för utpressning. Nu har hon friats och får tillgång till över 400 000 kronor som varit spärrade
Växjö • Publicerad 12 juli 2012

– Det är en enorm lättnad för henne naturligtvis, säger den 51-åriga kvinnans advokat Gunnar Larsson efter den friande domen som meddelades i Växjö tingsrätt under onsdagen.

Domen innebär också att kvarstaden på 428 000 kronor hävs med omedelbar verkan.

Annons

– Hon kommer ju att få tillgång till sina pengar igen och det tror jag kommer att glädja henne för hon har ju levt med ganska små medel de senaste veckorna. Det känns skönt för henne. Sedan är det klart att det är en oerhörd nervpress som har släppt och det kommer väl ta ett ta att fatta att det har blivit så här, säger Gunnar Larsson.

Kvinnan hälsade i går via sin dotter att hon mått så dåligt av det som hänt att hon inte orkade svara på några frågor.

Åklagaren Christel Anderberg och läkaren hade i går kontak men de har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

– Vi håller på att diskutera det. Vi får se hur vi gör, säger läkaren till Smålandsposten.

Vad säger du om att det blev en friande dom?

– Det var förvånande för mig, det kan jag säga.

Vad är dina egna tankar om det här?

– Det får jag tänka på i lugn och ro. Jag har inga kommentarer nu.

Vad gör du för reflektioner kring att du inledde ett förhållande med en patient?

– Jag gör inga reflektioner. Det måste du respektera. Jag vill bearbeta det här nu i lugn och ro.

Annons

Läkaren och kvinnan träffades när han arbetade som inom psykiatrin på Landstinget Kronoberg. Hon kom in akut och han blev så småningom hennes läkare. Han blev sedan förälskad och de inledde en kärleksrelation.

När den tog slut började hon kräva honom på pengar, enligt hans version. Hon ska ha hotat med att avslöja deras relation, skandalisera honom, om hon inte fick pengarna. Den 51-åriga kvinnan har hela tiden förnekat att hon hotat läkaren och sagt att det handlar om gåvor.

Tingsrätten anser att läkaren berättat på ett trovärdigt sätt och ifrågasätter kvinnans uppgifter om gåvor.

Men det saknas tillräckligt med stödbevisning för en fällande dom, anser tingsrätten och hänvisar till vägledande utslag i Högsta domstolen.

Det räcker inte med att hans uppgifter verkar mer trovärdiga. Därför frias kvinnan.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons