Annons

Kvinnojouren överöses av julklappar

Kvinnojouren Blenda fullkomligen svämmar över av julklappar. Gåvorna har strömmat in från givmilda Växjöbor.
– Det är helt fantastiskt, jag tror att vi fått närmare 700 paket, säger Suzana Mocevic, ordförande.
Växjö • Publicerad 22 december 2011
Suzana Mocevic, ordförande på Kvinnojouren, är överväldigad av Växjöbornas givmildhet i juletid.
Suzana Mocevic, ordförande på Kvinnojouren, är överväldigad av Växjöbornas givmildhet i juletid.Foto: Lena Gunnarsson

– Jag blir helt mållös. Det här visar hur svenskar är, hur vi drar samman när det behövs, säger Suzana Mocevic.

Inne på kvinnojouren har det nästan blivit för trångt för att röra på sig. Korridorerna och rummen har tagits över av säckar och påsar, överfulla och bågnande av julpaket.

Annons

Allting började med en förfrågan på Facebook från en kvinna som heter Stina Gustavsson. Hon såg att det fanns en tradition i Göteborg att ge bort presenter till kvinnojourer vid jul och undrade om detta inte kunde ske i Växjö också.

Snart växte skaran med människor som tyckte att det lät som en bra idé.

– Jag tror att det är närmare 5 000 personer som gått med i evenemanget på Facebook, säger Suzana Mocevic.

Hundratals Växjöbor har vällt in på Kvinnojouren Blenda för att lämna julklappar. Vissa har till och med lämnat in hela säckar fulla.

– Responsen har varit fantastisk. Jag har gråtit om vartannat när jag sett all givmildhet, säger hon.

Julpaketen kommer precis i rättan tid. Vanligtvis har kvinnojouren i Växjö sin mest tuffa tid efter helgerna. Men i år har de märkt av en förändring.

– Vi är inne i en väldigt hektisk period med många kvinnor och barn som kommit in. Det är anmärkningsvärt nu innan julen ens dragit igång, säger Suzana Mocevic.

– Häromdagen var det en åttaårig kille härinne som aldrig sett ett paket tidigare. Han visste inte vad han skulle göra med det. Men det värmde i hjärtat när man såg honom gå hem med presenterna.

Nu väntar dock smärre problem för kvinnojouren, men av betydligt mer angenäm sort. Man vet helt enkelt inte vart man ska göra av alla de 700 paketen.

– Det här hade vi aldrig räknat med. Vi har pratat om att ge bort en del av dem till andra kvinnojourer i Kronoberg också.

– Vi är så otroligt tacksamma till. Det finns alltid plats för dem som vill hjälpa till. Oavsett om man vill bli stödperson eller bara skänka något, säger Suzana Mocevic.

Henrik Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons