Annons

Kvinnor tjänar drygt tio procent mindre än män

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor med jämförbara arbetsuppgifter är små på universitetet. Men kvinnor tjänar i snitt 88 procent av vad män gör.
Växjö • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: 

Den lönekartläggning av Linnéuniversitetets 1740 anställda som nyligen presenterats visar att endast en handfull personer har lägre lön på osaklig grund av sitt kön.

– Vi har identifierat fem personer och några av dem har redan fått högre lön, andra ska få det inom kort. Det bästa hade förstås varit om dessa personer upptäckts tidigare, säger Shelia Feldmanis facklig representant för Saco-S.

Annons

Personerna får mellan 800 och 3600 kronor mer i månaden som ett resultat av lönekartläggningen. Medellönen för samtliga anställda ligger på 32755 kronor, medianlönen på 31000 kronor.

Emma Dahlberg, personalkonsult på universitetet, är nöjd med kartläggningens resultat. De flesta av kvinnorna med osakligt låg lön på grund av kön jobbar på Ekonomihögskolan.

– Jag tror det beror på marknadskrafterna, om det är svårt att hitta personal kan man tänka sig att man lockar med hög lön, säger Emma Dahlberg.

Totalt sett tjänar kvinnor 88 procent av vad män tjänar, det är en liten uppgång jämfört med lönekartläggningen från 2010. En förklaring är att män i högre utsträckning är chefer menar Emma Dahlberg.

Åsa Wågman, facklig representant för OFR/S påpekar att rörligheten bland universitets anställda är stor. Den ögonblicksbild som ett utdrag ur lönelistan ger kan vara inaktuell inom kort, exempelvis när en person disputerar och får en lektorstjänst.

– Lönekartläggningen är ett gemensamt intresse för fack och arbetsgivare, vi har ett bra förhandlingsklimat, säger Åsa Wågman.

Fotnot: Varken rektorns eller doktorandernas löner är med i kartläggningen.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons