Annons

Kyrkan vill bygga nytt på Hovshaga

All kanslipersonal flyttar inte till nya Domkyrkocentrum. Mest troligt låter Svenska kyrkan bygga nytt på Hovshaga.
Växjö • Publicerad 10 december 2013
Redan innan Domkyrkocentrum byggdes stod det klart att all kanslipersonal inte skulle flytta dit av platsbrist säger Mats Lindblad.
Redan innan Domkyrkocentrum byggdes stod det klart att all kanslipersonal inte skulle flytta dit av platsbrist säger Mats Lindblad.Foto: Urban Nilsson

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen huserar idag på Nygatan 8. Det har enligt chefen Mats Lindblad aldrig varit aktuellt att samtliga anställda ska få kontor i domkyrkocentrum. Så när 25 personer som jobbar med administration, ekonomi- och personalfrågor flyttar till Domkyrkocentrum under första halvåret 2015, följer inte de tolv anställda på kyrkogårdsförvaltningen med. Vart medarbetarna ska flytta är ännu inte klart men det finns tre alternativ:

? Att stanna kvar som hyresgäster i fastigheten på Nygatan 8 som Svenska kyrkan ska sälja.

Annons

? Att hyra andra lokaler.

? Att bygga till ekonomibyggnaden på Hovshaga invid krematoriet där den interna transportavdelning samt fastighetsavdelning ligger.

– Huvudspåret är att flytta till Hovshaga. Organisatoriskt vore det bäst att ha allt på samma ställe men inga beslut är tagna, säger Mats Lindblad som är chef för kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen.

Han uppskattar att en tillbyggnad för kontor på 300-400 kvadratmeter skulle kosta fyra-fem miljoner. Idag betalar förvaltningen 400 000 kronor i hyra per år för Nygatan 8.

Är det ett acceptabelt alternativ?

– Om man skriver av fyra miljoner på 33 år betalar vi inte mer än idag. Man kan också fråga sig ifall man kan tjäna mer på försäljningen av Nygatan 8 om man säljer ett tomt hus utan hyresgäster, säger Mats Lindblad som tror att kyrkofullmäktige i april kan klubba ett inriktningsbeslut.

De två fastigheterna på Nygatan ska ut till försäljning hösten 2014.

En insändarskribent ifrågasatte i förra veckan Svenska kyrkans 100-miljonerssatsning på Domkyrkocentrum och tog upp avsaknaden av underhåll i Furuby.

– Furuby kyrka och församlingshem finns med i vår underhållsplan för 2015-16 med ungefär 3,5 miljoner kronor. Men allt kan hända, driftsbudgeten klubbas i november nästa år, säger Mats Lindblad.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons