Annons

Laddat för Växjös största fest

En finslipad version av fjolårets modell kryddad med några nyheter ska lyfta Växjös stundande stadsfest Karl-Oskar ytterligare ett snäpp. Det ska bli mer av det mesta.
Växjö • Publicerad 2 augusti 2014

– Jag tycker det känns väldigt bra inför årets Karl-Oskar. Vi hade ett nytt upplägg i fjol och visste inte hur det skulle slå ut. Men det blev lyckat att använda en större del av centrum och ha olika teman för olika områden, säger Jenny Rungegård som gör sin sista stadsfest i rollen som Cityföreningens vd.

En annan nyhet som också slog väl ut var att inte ha knallar på Storgatan.

Annons

– Det var också en liten chansning, tidigare hade nästan alla stått där. Det var till och med några som hoppade av för att de inte ville hålla till någon annanstans. Men nyordningen fick kosta en del, knallarna är ju en viktig intäkt. I år skulle de hur som helst knappt få plats där ändå med tanke på valstugorna, säger hon.

Storgatan är numera vikt för att butikerna själva ska kunna ta plats och flytta ut försäljning om de vill.

– Fjolårets Karl-Oskar blev den första på länge där försäljningen ökade även inne i butikerna och det berodde nog på att man såg dem på ett annat sätt, säger Jenny Rungegård.

– Vi har också försökt slipa på det som var mind­re bra ifjol. Biltorget var ett inslag vi inte var nöjda med och det har fått mer plats samtidigt som det skaffats garantier för att det verkligen ska finnas många bilar att titta på, säger hon.

Samarbete med Svenska Jaguarklubben , Sportvagnsklubben och Wexjö Motorsällskap borgar för det. Dessutom blir det elbilsrally vid Växjösjön där energisnål körning väger tyngre än högsta fart.

Håkan Gröön, projektledare för Växjös största fest med anor sedan mitten av 1980-talet, förklarar att andra hästkrafter också ska visa upp sig i samma del av staden.

– Hästsporten kommer tillbaka i utökad skala med tävlingar, uppvisningar och tillfällen att prova på. På torsdag börjar tonvis med sand att läggas på hela Nygatan som sedan kommer att vara avstängd som hästbana några dagar.

En nyhet är att Teaterparken och Nygatan på lördagen förvandlas till sportfält. Här får idrottsföreningarna en chans att visa sina verksamheter.

– Tivolit kommer att få mer plats och sprida sig ner i Linnéparken. Växer gör även inslagen av dans och musik. Dansbanan på Båtsmanstorget kompletteras med ett ungdomsdisko vid Tegnérströget och countrymusik kommer att sätta in prägel på Teatertorget.

Artistuppbådet som betyder mycket för festens dragningskraft innehåller bland andra Sanna Nielsen, Eric Saade, Amanda Fondell, E-Type, Robin Stjernberg, Linnéa Henriksson, Alcazar och Hoffmaestro. Tre medverkande band med stark Växjöanknytning är Eclipse, Frontback och Demotional.

Annons

Huvudscenens plats är som vanligt Stortorget.

– Men där ska även finnas en mindre scen för lokala artister som är på väg att slå igenom. Det ska höja musikupplevelsen, säger Håkan Gröön som tror att besökantalet kan öka igen – om vädret blir lika bra som i fjol.

Och jodå, det finns anknytning till historien och den kände emigranten som gett festen dess namn.

Barnen bjuds på musikberättelsen Amerikaresan med gitarristen och sångaren Marcus Svensson och i Bländapassagen ska en Smålandsgärdsgård byggas enligt konstens alla regler.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons