Annons

Lägst förtroende för polisen i Kronoberg

Enligt en undersökning från Rikspolisstyrelsen har brottsoffer från Kronoberg lägst förtroende för polisen i hela landet. Mest missnöjd är man med tillgänglighet och effektivitet.
Växjö • Publicerad 10 augusti 2010

– Det kan inte stämma att man är mer nöjd med tillgängligheten i Stockholm, Göteborg och Malmö, än i Kronoberg, säger Anders Karlsson på kronobergspolisen.

När man anmäler ett brott sker det på nationell nivå, och hamnar inte nödvändigtvis i det län man kommer ifrån.

Annons

– Siffrorna visor då snarare på vad man tycker om den svenska polisen och att kronobergarna har högre förväntningar än vad man har i andra län, säger Anders Karlsson.

Kronoberg på längst ner på listan över hur många som var nöjda med polisen. 57 procent svarade att de var ganska eller mycket nöjda. Rikssnittet låg på 69 procent. 18 procent av kronobergarna uppgav att de var missnöjda med polisen, detta placerar Kronoberg högst på den listan. Kronoberg skiljer sig mest från resten av landet när det kommer till hur nöjd man var med tillgängligheten, där svarade 62 procent att de var nöjda, jämfört med 71 procent i hela landet. Minst nöjd var man dock med effektiviteten, där enbart 24 procent sa sig vara nöjda; siffror som känns igen i hela landet.

5 000 svarade på enkäten som gäller år 2009, vilket innebär att antalet svarande från Kronoberg inte var så stort. Trots detta säger Inka Wennerberg från Rikspolisstyrelsen att man kan dra slutsatser från materialet. Det har gjorts en gedigen bortfallsanalys och resultaten liknar tidigare undersökningar.

– Det är signifikanta skillnader mellan Kronoberg och rikssnittet, säger Inka Wennerberg.

På kronobergspolisen har man gjort egna nöjdhetsundersökningar och enligt dem ligger Kronoberg bra till.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons