Annons

Läkare varnas för abortpiller till gravid

En läkare i Växjö varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att han skrivit ut abortpiller till en kvinna som han bedömde hade fått missfall. Ett par veckor senare konstaterades att hon fortfarande var gravid.
Växjö • Publicerad 15 december 2010

Det var sommaren 2009 som kvinnan sökte vård på grund av blödningar i underlivet. Läkaren undersökte henne och konstaterade att hon varit gravid men att det skett ett så kallat spontant missfall, han skrev därefter ut abortpiller till kvinnan för att livmodern skulle dra ihop sig.

När kvinnan sex veckor senare gjorde ett graviditetstest var det positivt och det visade sig att hon var gravid i nionde veckan men fostret var dött.

Annons

Enligt HSANs utredning gjorde läkaren bedömningen om missfall utan att ha genomfört en grundläggande undersökning, läkaren hade inte heller kontrollerat hur länge graviditeten hade varat.

"Av utredningen framgår inte annat än att detta har skett av oaktsamhet. Felet är varken ringa eller ursäktligt och bör föranleda disciplinpåföljd i form av en varning." skriver HSAN i sitt beslut från i måndags.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons