Annons

Lakers och Öster vill låna 24 miljoner till av kommunen

Både Växjö Lakers och Öster vänder sig nu till Växjö kommun för att få låna mer pengar till sina arenor.
Lakers vill höja lånetaket med ytterligare 10 miljoner kronor och Öster med 14 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 28 mars 2012
MYRESJÖHUS ARENA?Öster ansöker om att få höja sin låneram med 14 miljoner kronor för att bygga klart sin arena. Taket för deras lån från kommunen ligger i dag på 190 miljoner kronor.
MYRESJÖHUS ARENA?Öster ansöker om att få höja sin låneram med 14 miljoner kronor för att bygga klart sin arena. Taket för deras lån från kommunen ligger i dag på 190 miljoner kronor.Foto: Julia Örnhem

Kommunledningen i Växjö har tagit del av klubbarnas ansökningar och deras argumentation för att få höja sina lånetak ska nu analyseras.

-Det är ju inte så att man kan rekvirera pengar hos kommunen hur som helst. Vi har bett kommunchefen att ta fram ett beslutsunderlag. Det kan innehålla allt i från att vi lånar ut pengar till att föreningarna får ta ut pantbrev i fastigheten och själva låna pengar i bank, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

Annons

De två klubbarna ansöker om att får höja lånen genom sina bolag, Växjö Lakers Fastigheter AB och Fotbollsfastigheter i Växjö AB (tidigare Östers IF:s Service AB).

Lakers har i dag en låneskuld till Växjö kommun på 256 miljoner kronor. Östers ram för att låna pengar ligger i dag på 190 miljoner kronor.

Det är de här nivåerna som klubbarna nu vill höja med 10 respektive 14 miljoner kronor.

De har skickat var sin skrivelse till kommunen. Men formuleringarna är i stora stycken närmast identiska eftersom de har täta kontakter med kommunens utvecklingschef för Arenastaden, Anders Franzén.

De två klubbarna beskriver hur byggnationen av arenorna varit lärorik och gett många erfarenheter. Men det har visat sig vara komplicerat och resulterat i något som de beskriver som "okontrollerbara kostnader" för okända förhållanden i mark och ledningar och i myndighetskrav.

Kompletteringar i tekniska installationer som ljus, ljud och bild nämns också som faktorer som spätt på kostnaderna.

För Lakers del handlar en stor del av kostnadsökningarna om att klubben anser att det är nödvändigt att installera sittplatser även på det fjärde planet i Vida Arena. Öster lyfter fram kraven på bland annat övervakningssystem i Myresjöhus Arena som Dam EM för med sig.

Deras ansökningar om att få möjlighet att låna mer pengar avslutas med en förhoppning om ett "snabbt och välvilligt ställningstagande till utökad finansiering" för att de ska kunna bygga klart sina arenor, Vida Arena och Myresjöhus Arena, på ett bra sätt.

-Det är inte bara en automatisk ja-stämpel utan vi kommer att gå igenom detta i lugn och ro.

Men hur sannolikt är det att ni säger nej till det här?

Annons

-Det är inte sannolikt att vi säger nej men frågan är på vilket sätt det ska ske. Vi får analysera alla möjligheterna här och då utgår jag från att vi kommer fram till ett rätt enhälligt beslut inom politiken om detta, säger Bo Frank.

Kan mindre föreningar räkna med samma behandling?

-Alla föreningar som kommer in med ansökningar måste prövas individuellt. Självfallet.

Oppositionens kommunalråd Charlotta Svanberg (S) kommenterar storklubbarnas ansökan så här:

-Vi måste ju granska det här från kommunens sida och titta på argumentationen varför de måste låna mer och föra en dialog med dem kring det. Att de får låna är en sak men om det i sin tur också innebär att de vill ha höjda bidrag så blir det genast mycket svårare.

Växjö Lakers har ett årligt kommunalt bidrag på 18 miljoner kronor.

Motsvarande bidrag för Öster blir klart först i samband med att klubbens arena står klar i augusti.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons