Annons

Lakers skuld till kommunen: 256 miljoner

Växjö Lakers har 256 miljoner kronor i skuld till Växjö kommun. Nedsatt avbetalning de första två åren. 18 miljoner om året i kommunalt bidrag.
Växjö • Publicerad 5 januari 2012
Växjö Lakers har lånat 256 miljoner kronor av Växjö kommun för bland annat bygget av Vida Arena och tränings-hallen. Foto: Johanna Ursjö
Växjö Lakers har lånat 256 miljoner kronor av Växjö kommun för bland annat bygget av Vida Arena och tränings-hallen. Foto: Johanna UrsjöFoto: 

- Det finns en klar medvetenhet om att detta är ett riskprojekt.

Det säger Anders Franzén, kommunens utvecklingschef för Arenastaden.

Annons

Ett omarbetat avtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers fastighets AB ska nu godkännas av politikerna.

Den nya uppgörelsen är bland annat mer än tidigare inriktad på Lakers skyldighet att rapportera om sin ekonomi till kommunen.

Lakers har lånat 256 miljoner kronor av Växjö kommun för bland annat bygget av Vida Arena och träningshallen.

Under 2011 slapp klubben amortera på lånet och betalade ”bara” 2,3 miljoner i ränta. De närmaste två åren blir amorteringarna blygsamma.

Orsaken till detta är enligt Anders Franzén att de i stället ska betala banklån för ett medicinskt center som ska byggas i Vida arena. Dessutom måste fyra miljoner om året sättas in på ett speciellt konto för ”tillfälliga likviditetsbehov.

Från 2014 betalar Lakers årligen mellan 16 och drygt 17 miljoner i räntor och amorteringar.

Men – mer än vad Växjö Lakers betalar för sitt lån kommer de att få i bidrag från kommunen.

Det handlar om cirka 18 miljoner om året fram till och med 2018, pengar till kapitalkostnader och hjälp till drift och underhåll av isanläggningarna i Arenastaden.

Hur mycket måste Lakers själva stå för?

– För Växjö Lakers fastighetsbolags verksamhet är kostnaden cirka 27 miljoner och de får i grova drag själva finansiera drygt tio av dem, säger Anders Franzén.

Annons

Uthyrningar för olika evenemang är en inkomstkälla.

Och då kan kommunen vara en av hyresgästerna?

– Ja delvis. Fritidsnämnden hyr tider motsvarande ett belopp på 870 000 per år. Sedan upplåter fritidsnämnden i sin tur tiderna för allmänhetens åkning, konståkning, korpen och annat.

Kommunen har också rätt att tio dagar om året hyra anläggningen.

Vilka risker har ni räknat med?

- Givetvis kan det uppstå situationer. Mycket beror på hur det går med hockeyn, det blir lättare att hantera ekonomin om Lakers är kvar i elitserien.

- Men jag tycker vi har ett grepp över våra relationer och om framtiden men kan naturligtvis inte veta hur det blir i slut-ändan, säger Anders Franzén.

I avtalet står bland annat också:

? Det ska regelbundet undersökas hur Växjö Lakers sköter sina åtaganden vilket ska rapporteras till kommunen.

?Klubben ska rapportera viktiga ekonomiska, skattemässiga och organisatoriska händelser och kommunen har rätt att granska bokföringen.

Annons

?Vid allvarliga avtalsbrott har kommunen rätt att upphöra med bidragen.

?Avtalet gäller till och med 2025 och kan sedan förlängas. Från och med 2019 kommer bidragen att justeras.

Enligt Anders Franzén ska kommunen skriva motsvarande avtal med de andra föreningarna i Arenastaden.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons