Annons

Landsbygden ska göras mer jämställd

Genom överenskommelser med lokala företag och organisationer ska länsstyrelsen göra jämställdhetsarbetet i länet vassare.
Växjö • Publicerad 15 februari 2014

Förra året fick länsstyrelsen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur länet ska bli mer jämställt. Nu har den färdiga planen trillat ner i regeringens brevlåda. Den innehåller inga konkreta insatser, utan ska vara grunden för framtida jämställdhetsarbete i länet.

Nytt är att myndigheten åka runt i länet och göra överenskommelser med chefer i kommuner, företag och organisationer. Då ska de tillsammans reda ut vilket jämställdhetsarbete som behövs just där.

Annons

– Lokala överenskommelser ska leda till spetsiga insatser, snarare än allmänna skrivningar, säger Karin Hopstadius.

Ett exempel på hur man kan synliggöra skillnader mellan könen är att arbeta med statistik. Myndigheten själv ska i fortsättningen dela upp all sin statistik efter kön, för att kunna upptäcka dolda orättvisor.

– Som exempel upptäckte sjukvårdsupplysningen nyligen att de gav kvinnor råd medan män fick läkartider, säger hon.

– Om man borrar djupt så hittar man skillnaderna.

Jämställdhet ska också införlivas i arbetet med landsbygden. Många unga flyttar och traditionellt har det varit flest män som stannat på landet. Å andra sidan behövs det fler män i kvinnodominerade branscher som vården. Länets unga ska våga välja utanför normerna, helt enkelt.

– Det handlar om att möjliggöra normbrytande beteende, att jobba på hela spektret.

I strategin betonas också en satsning på att sprida metoder för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Det är en jätteviktig satsning som påverkar alla de andra delmålen, säger Karin Hopstadius.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons