Annons

Landshövdingens iskalla uppdrag – en mission för friluftslivet

Att inviga friluftslivets år är ett iskallt uppdrag. Det var dock inte James Bond som fanns på plats vid Evedal för att symboliskt kasta sig i det iskalla vattnet. Istället var det Kronobergs landshövding Maria Arnholm som genomförde uppdraget utan den minsta tvekan.
Växjö • Publicerad 19 januari 2021

Nu bör det påpekas att badet skedde helt frivilligt och att Maria Arnholm är en van vinterbadare som också fann en njutning av det iskalla doppet.

Maria Arnholm  landshövding i Kronobergs län vinterbadar för att slå ett slag för friluftslivets år.
Maria Arnholm landshövding i Kronobergs län vinterbadar för att slå ett slag för friluftslivets år.Foto: Urban Nilsson
Maria Arnholm njuter av Helgasjöns iskalla vatten.
Maria Arnholm njuter av Helgasjöns iskalla vatten.Foto: Urban Nilsson

– Det är kallt. Det är det som är meningen. Kroppen domnar långsamt, berättade hon för det församlade pressuppbådet som fanns på plats vid Evedal.

Annons

– Det finns en regel att man inte ska bada längre än antalet grader det är i vattnet. En grad innebär en minuts bad, sa hon. Badet varade också i ungefär en minut.

Här saknas innehåll

Det ceremoniella doppet genomfördes i Helgasjön ett stenkast från Wilhelmshill vid Evedalsområdet. Förberedelserna bestod bland annat i att en vak sågats upp i den cirka 10 centimeter tjocka isen. Invigningen gjordes utomhus på ett mycket coronasäkert vis. På plats fanns endast representanter från arrangörerna och ett pressuppbåd som fotograferade och filmade.

Före doppet invigningstalade landshövdingen.

– Det kan inte finnas något bättre ställe än Evedal inviga friluftslivets år, sa hon och det inkluderade också det kommande badet.

– Kronoberg består av 72 procent skog och 25 procent sjöar, fortsatte hon.

Landshövdingen i Kronoberg tar bestämda steg upp ur vattnet. Uppdraget slutfört.
Landshövdingen i Kronoberg tar bestämda steg upp ur vattnet. Uppdraget slutfört.Foto: Urban Nilsson
En värmande badrock ger välbehövlig värme, något bastubad blir det dock inte.
En värmande badrock ger välbehövlig värme, något bastubad blir det dock inte.Foto: Urban Nilsson

Möjligheterna till ett rikligt friluftsliv är därmed goda.

– Friluftsliv är bra för folkhälsan. Jag kommer under de här året besöka alla länets kommuner och jag hoppas att de kan ge mig en spännande utmaning, säger Maria Arnholm när hon kommit upp ur badet.

Syftet med badet är att lyfta fram friluftslivet och att få nya människor att upptäcka dess positiva egenskaper. För att nå ut med budskapet är extraordinära metoder som ett iskallt uppdrag i form av vinterbad till exempel.

”Det är kallt. Det är det som är meningen. Kroppen domnar långsamt.”
Maria Arnholm, landshövding
Friluftslivets år 2021

Luften är fri

Friluftslivets år 2021 ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget. Satsningen har kampanjnamnet Luften är fri som är projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons