Annons

Landstinget utan ansvar för medicinskulder

Landstingsledningen tar inte ansvar för om patienter har råd att lösa ut sina förskrivna mediciner. Men Lennart Värmby (V) i opposition håller inte med.
– Såhär kan det inte vara. Reformen skulle ge bättre service.
Växjö • Publicerad 23 december 2010

Trots att apoteken skulle bli mer tillgängliga efter privatiseringen har det blivit precis tvärtom för Patric Lundvall som Smålandsposten berättade om i gårdagens tidning.

– Landstingets ansvar är att patienten får den vård och ordineras den medicin som behövs. Om individen sedan har ekonomiska problem är det inte vår uppgift att lösa det, säger landstingsdirektör Börje Lindqvist.

Annons

För Patric Lundvalls del är apotekets högkostnadsskydd inte till någon nytta. Skyddet sätts in vid 1 800 kronor, en summa som han omöjligt kan betala vid ett och samma tillfälle. Eftersom han på grund av dålig ekonomi alltid har delbetalat sina mediciner har han inte heller nått summan förrän tolv månader passerat och då har frikortet brunnit inne.

– Jag kan inte bara hosta upp pengarna. Den enda möjligheten är att läkaren minskar doserna, men så små förpackningar finns antagligen inte på apoteket, säger han.

– Såhär kan det inte vara. Reformen skulle ge bättre service och har det fungerat för en så utsatt grupp tidigare ska det ju göra det även fortsättningsvis, säger Lennart Värmby (V).

I våras ifrågasatte han de privatiserade apoteken i en interpellation till landstingsstyrelsen. Orsaken var då att de enskilda apoteken inte hade alla mediciner hemma och inte heller kunde ringa andra apotek och se om medicinen fanns där. Istället bad de kunderna återkomma några dagar senare. Eftersom det var olika apoteksföretag föll samarbetet.

– Jag blev lovad att styrelsen skulle titta på det, men sedan vet jag faktiskt inte vad som hände, säger han.

För Patric Lundvall ställer det förlorade samarbetet till ytterligare problem. Eftersom han inte får delbetala på apotek som inte drivs i Apoteket AB:s regi, kan han inte längre gå till ett annat apotek när epilepsimedicinen inte finns i sortimentet.

– Några av mina tabletter är svåra att få tag på och jag kan ju inte vara säker på att de finns på Apoteket. Då måste jag gå till mottagningen för att ha tillräckligt med medicin under julhelgen.

Suzanne Frank (M), menar att landstinget erbjuder patienterna delbetalning för sina tjänster, men att apoteken inte är landstingets ansvar. Hon anser att service och tillgänglighet har ökat efter privatiseringen.

– Vi ser allmänt positivt på det här. Tillgängligheten är betydligt bättre och jag känner inte till liknande fall som det här.

Är inte Patric Lundvalls problem en fråga om tillgänglighet?

– Det beror på hur man ser det. Närheten till apoteken geografiskt sett har blivit bättre, säger hon.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons