Annons

Landstingsanställda tvingas använda privata kreditkort

När Landstinget Kronoberg gör köp via nätet kan lanstingsanställda tvingas använda sitt privata kreditkort för att betala.
Peter Malmberg är en av dem som nu ligger ute med 5 500 kronor för köp åt landstinget.
Växjö • Publicerad 13 augusti 2014

– Det är konstigt att när landstinget behöver köpa in grejer så ska det betalas via en anställds privata kreditkort, säger han.

2012 var första gången Peter Malmberg behövde använda sitt privata kreditkort för en betalning som landstinget skulle stå för. Det gällde då hans landstingsanställda hustru som skulle på en kurs i tjänsten i USA. Peter Malmberg fick lägga ut 450 dollar för kursavgift och litteratur, eftersom det endast kunde betalas med kort via internet.

Annons

– Det fanns ingen inom landstinget som kunde fixa det, så jag fick använda mitt privata Euorcard. Det känns ju sådär roligt, även om min hustru senare fick utläggen insatta på sitt lönekonto.

Och nu har Peter Malmberg återigen fått ta fram kortet för landstingets räkning. Denna gång för att köpa certifieringsstandards för 780 dollar, vilket motsvarar omkring 5 500 svenska kronor. Ännu har Peter Malmbergs utlägg inte kommit in på hustruns lönekonto.

– Landstinget som är en så stor organisation måste kunna lösa det här på något annat sätt utan att blanda in privata lönekonton. Det är ju inte ens säkert att en anställd har ett kort som fungerar eller kan lägga ut pengar på det sättet.

Peter Malmberg har nu lämnat in ett medborgarförslag där han påtalar att det behövs bättre rutiner för inköp med kort via nätet. Och det håller landstingets ekonomidirektör, Jens Karlsson, med om.

– Det är bra att han uppmärksammar detta. Vi behöver hitta en lösning där vi kan betala det här direkt via landstinget i?stället, säger han.

Hur vanligt det är med den här typen av privata utlägg vet Jens Karlsson inte.

– Jag känner till ett fåtal fall, men det är svårt att säga hur omfattande det är. I bland handlar vi via nätet utomlands och vi har inga direkta rutiner för det. 

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons