Annons

Landstingsledningen vill styra länstrafiken

Landstingsledningen vill åter styra länstrafiken och får landstingsrådet Suzanne Frank som hon vill tar hon över ratten från regionförbundet redan den 1 januari 2012.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2010

I juni fick Regionförbundet Södra Smålands tjänstemän i uppdrag att utreda länstrafikens framtida styrning. Bland annat att räkna på vad en skatteväxling skulle innebära. Alltså att dagens ordning där regionförbundet leder länstrafiken genom sitt trafikutskott skrotas och där landstinget i stället tar över skatteuttaget och därmed ekonomin och makten.

I ett slag skulle regionförbundet tappa huvuddelen av sitt ekonomiska ansvar. Länets åtta kommuner skulle i sin tur få finnas representerade hos landstinget. I dagarna ska resultatet presenteras regionstyrelsen.

Annons

– Vi har tagit hjälp av Sveriges kommuner och landsting för att räkna på det här. Vår första analys är att pengarna inte avgör den här frågan utan om var ansvaret placeras bäst, säger regionförbundets ansvarige tjänsteman Björn Johansson.

Ekonomiskt skulle länet tappa fyra miljoner kronor eftersom landstinget och kommunerna i dag har olika kompensationsgrad i det statliga skatteutjämningssystemet. Men jämfört med andra skatteväxlingar som gjorts i länet som exempelvis för gymnasieskolan eller inom omsorgen är det ändå en liten operation.

– Det kan tyckas konstigt att jag som säger att landstinget endast ska ägna sig åt kärnverksamheten, sjukvården, förespråkar detta. Men jag har funnit att det inte fungerar som i dag, det blir för otydligt med för många beslutsled, säger Suzanne Frank (m).

Hennes utspel kom under landstingsfullmäktiges interpellationsdebatt när hon svarade på Michael Öbergs interpellation om regional utveckling.

Och i landstingsfullmäktige fick hon stöd från regionförbundet och trafikutskottets nuvarande ordförande Rolf Sällryd (kd).

– Vi bör arbeta för en skatteväxling. Det vore bättre även för regionförbudet eftersom de då kan koncentrera sig på regional utveckling.

De är inte ensamma om tanken, i Kalmar genomförs förändringen till just 2012.

– Jag är övertygad om att kollektivtrafiken kan skötas både effektivare och billigare än idag, säger Suzanne Frank.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons