Annons

Länet i bräschen för elektroniska journaler

Alla Kronobergs kommuner kan vara på väg in i landstingets vårdsystem Cambio Cosmic med gemensamma e-journaler. Allt för att förbättra patientsäkerhet och effektivitet.
– De har fått ett erbjudande, vi kan tillhandahålla systemet åt dem utan kostnad, säger landstingets IT-chef Göran Hernell.
Växjö • Publicerad 28 oktober 2010

I onsdags hotade regeringens nya IT-minister Anna-Karin Hatt med ny lagstiftning om inte gemensamma journalsystem införs i hela Sverige, för landsting, kommuner och privata vårdgivare. I Kronoberg ligger man steget före.

– Det var några saker som förvånade i det utspelet. Vården har kommit längre än vad ministern tror, säger Göran Hernell.

Annons

Det finns redan bara 4-5 företag som tillhandahåller vårdsystem som klarar de svenska landstingens krav. Antalet anlitade kan bli ännu färre framöver.

Göran Hernell har sedan 1999 arbetat med just gemensamma journalsystem. Då var Kronoberg sist ut i landet med digitaliserade patientjournaler. Det arbetet har varit så framgångsrikt att Kronoberg idag framhålls som en föregångare med sina elektroniska patientjournaler och e-recept inom hela EU.

– Redan idag arbetar vi med en samordnad vårdplanering, när patienter ska skrivas ut från sjukhus måste vården samordnas och då har kommunerna redan tillgång till journalen tillfälligt. Dessutom är det två kommuner, Markaryd och Ljungby som redan arbetar helt i Cambio Cosmic, säger Göran Hernell.

Men får han som han vill ska betydligt fler kommuner arbeta i det systemet. Han erkänner snabbt att det finns stötestenar, det är en stor process för kommunerna att ändra rutiner för hur man arbetar. Dessutom lyder ofta kommunernas verksamhet under tre olika lagrum, Hälso och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Jag vill inte föregå något beslut. Det här ska kommunerna själva komma fram till, men jag är övertygad om att fler är på väg in.

Fördelarna är oerhört stora enligt Göran Hernell som förbereder fler digitala nyheter. Till hösten vill han gärna se att man kan lista sig för en vårdcentral direkt på nätet via dagens Mina vårdkontakter, likaså vill han att man ska kunna boka och boka om besök på sjukhus direkt på nätet.

– Det här är något vi arbetar hårt med. Idag förväntar man sig mer elektroniska tjänster. Även inom vården. På sikt vill vi införa självbetjäning inom sjukvården, att man anmäler sin ankomst till sitt planerade mottagningsbesök i en automat och då också har möjlighet att betala med betalkort. Det handlar om att förbättra flödet inne på sjukhusen.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons