Annons

Långa köer när nytt röntgensystem införs

Röntgen tar emot hälften så många patienter som normalt.Nya systemet skulle ha införts redan i våras - det sköts upp."Skapar stor frustration bland patienter och personal".
Växjö • Publicerad 15 september 2016
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

I mer än ett år har Region Kronoberg arbetat med införandet av ett nytt röntgeninformationssystem, det som ska hantera alla administrativa uppgifter runt en röntgenundersökning som remisser och tidsbokningar.

Avtalet för det gamla beprövade var på väg att löpa ut och det nya amerikanska från General Electric skulle vara driftsäkrare, patientsäkrare där till exempel risken för patientförväxlingar skulle minimeras. Flera nya funktioner utlovades också, bland annat skulle man kunna anmäla sig själv som patient inför en röntgenundersökning.

Annons

Istället sitter nu sjukhusledningen och röntgenledningen i krismöte sedan man inte fått det nya systemet att fungera.

– Det är oerhört beklagligt och det arbetas för fullt just nu för att försöka lösa det här. Det skapar så klart stor frustration bland patienter och personal. Många som har fått vänta på sin undersökning har fått vänta längre, säger Stefan Ahlrik, Region Kronobergs pressekreterare.

Smålandsposten har sökt flera direkt ansvariga inom regionen men alla frågor hänvisas till pressekreteraren.

Införandet av det nya systemet förväntades vara svårt, man planerade att dra ned på röntgenverksamheten till ett minimum redan i våras när systemet först skulle tas i bruk. Då sköts det upp till i början av september. Enbart akuta undersökningar skulle göras första veckan. Därefter skulle det sakta gå mot normal takt igen.

– Men efter starten har man inte lyckats takta upp som planerat. De uppgifter jag har är att man klarar 50 procent av patienterna mot normalt. säger Stefan Ahlrik.

Och då är det alltså själva den administrativa hanteringen som tar tid, inte själva undersökningarna. Distriktsläkare i Kronoberg berättar att man tvingats faxa in pappersremisser till röntgenenheten.

Hur långa är väntetiderna just nu, vi har uppgifter som säger att de kan ligga på 25 veckor?

–  Det kan säkert stämma, jag har inte den informationen, säger Stefan Ahlrik.

Region Kronoberg tittar nu utanför länet för att få hjälp, att om möjligt kunna köpa in röntgenundersökningar från ställen där systemen löper normalt.

– Vi har så klart en väldigt tydlig dialog med General Electric om det här. Men nu måste fokus vara på att få igång systemet, säger Stefan Ahlrik.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons