Annons

Långt fängelsestraff för skottlossningen

En kortare ordväxling slutade med att 30-åringen sköt antagonisten i båda benen.
Nu har 30-åringen dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott och synnerligen grov misshandel.
Växjö • Publicerad 25 juli 2012

Skottdramat på Sommarvägen i Växjö inträffade tidigt på morgonen den 29 april. 30-åringen och 22-åringen kände inte varandra sedan tidigare men hade en stund tidigare mötts utanför Shell Dalbo.

Tjafset som tros ha lett till skottdramat var så bagatellartat att tingsrätten i det närmaste betraktar misshandeln som helt oprovocerad.

Annons

Under rättegången berättade den utsatte 22-åringen hur han sköts i båda benen med en pistol. Skotten träffade strax över knäskålarna. Enligt rättsintyget hade skadorna kunnat vara livshotande om mannen inte fått vård.

En rad vittnesiakttagelser visar enligt tingsrätten att 30-åringen ljuger på en rad punkter. Mannen har bland annat förnekat att han ens var på brottsplatsen. Dessutom har flera vittnen berättat att den nu dömde hade med sig en pistol under den aktuella kvällen.

30-åringen avtjänar för tillfället ett sex månader långt fängelsestraff för en annan misshandel i Skåne. Växjö tingsrätt konstaterar att han med hänsyn till återfallet i brott nu ska dömas till fängelse i fyra och ett halvt år.

Däremot godtar tingsrätten inte åklagarens krav på utvisning. Detta trots att det enligt domen kan antas att 30-åringen fortsätter begå brott i Sverige.

Växjö tingsrätt påpekar att 30-åringen beviljades permanent uppehållstillstånd redan 2006 och att det därför krävs synnerliga skäl för utvisning. Skottlossningen på Sommarvägen i Växjö räcker inte för ett utvisningsbeslut.

Den skadade mannen ska få 162 000 kronor i skadestånd för bland annat kränkning och ersättning för ärren som skottskadan på benen medförde.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons